De laatste dag voor de eerste rustdag! We starten vandaag weer fris en fruitig vanaf station Meppel, waar we ook vandaag koffie of thee en iets lekkers van de NS aangeboden krijgen. Vanaf het station van Meppel lopen we naar de brug Staphorster Grote Stouwe om de oversteek van Drenthe naar Overijssel te maken. De derde provincie alweer!
Vandaag lopen er weer een heleboel enthousiaste wandelaars en groepen, waaronder GroenLeven, met ons mee en ook wethouder Dorrit de Jong sluit een stukje aan. We hebben er weer zin in!
Ook vandaag neemt Marjan Minnesma gewoon weer al lopend een podcast op en vandaag is Mark Woerde te gast. Mark Woerde, voormalig reclamemaker en oprichter van Lemz en Letsheal, won in 2018 de “Global Business & Interfaith Peace Medal” voor opzetten van het project ‘Make Friends Across Religions”. Dit project bracht geestelijke leiders van over de hele wereld samen in een video om verdeeldheid, haat en onverdraagzaamheid te bestrijden. De oproep om vrienden te maken over religies heen omvatte persoonlijke verklaringen van paus Franciscus, de grootmoefti van Egypte, opperrabbijn Jonathan Sacks, de Dalai Lama, oecumenische patriarch Bartholomew I, Sri Sri Ravi Shankar en vele anderen. De video werd door miljoenen mensen in het nieuws gezien.
En dat niet alleen: hij is de initiatiefnemer van een klimaatconferentie van geestelijke wereldleiders die op 4 oktober plaatsvond. Mark laat daarmee zien dat religieuzen en wetenschappers een gemeenschappelijk doel kunnen nastreven. De podcast staat dan ook helemaal in het teken van geloof, hoop en klimaatverandering.
Bij het woord klimaatverandering denken de meeste mensen aan smeltende ijskappen, dieren waarvan het ecosysteem vernietigd wordt, stijgende zeespiegels of toenemende droogte. Maar heb je weleens nagedacht over klimaatonrechtvaardigheid? Daarmee bedoelen we dat lang niet alle mensen evenredig veel schade toebrengen aan het klimaat. Sterker nog, de rijkste 1% van de wereldbevolking stoot 30x meer CO2 uit dan de armste 50%. Bovendien stoten grote bedrijven ook onevenredig veel uit: wereldwijd is maar liefst 70% van de CO2-uitstoot afkomstig van de 100 grootste bedrijven.
En het wordt nog onrechtvaardiger. Wereldwijd worden mensen namelijk niet in dezelfde mate getroffen door klimaatverandering. Mensen in arme landen merken de gevolgen eerder en veel sterker dan wijzelf. Denk bijvoorbeeld aan de oprukkende woestijnen en toenemende waterstress in Noord-Afrika. En dat terwijl zij het minst verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Het is ontzettend scheef dat de rekening voor het probleem niet terechtkomt bij hen die er de meeste schuld aan hebben.
De conclusie: het economische systeem dat we hebben gecreëerd faalt. De rijken worden steeds rijker, de kloof wordt steeds groter en de kwetsbaren zijn de dupe. Het wordt tijd voor inclusieve duurzame oplossingen die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Dat betekent onder andere een eerlijke prijs op CO2 die betaald wordt door de vervuiler. Dat betekent ook dat de rijke landen als eerste naar nul uitstoot moeten, om de armere landen nog wat meer ruimte en tijd te geven om zichzelf te ontwikkelen. Én dat betekent koste wat het kost voorkomen dat we boven die 1,5 graad uitstijgen, want 2 graden opwarming betekent substantieel meer klimaatontwrichting en sociale ongelijkheid.
Vandaag wandelen we langs een van de projecten van Straatboer. Zij hebben de binnenstad van Zwolle opgevrolijkt met allerlei lekkere planten. Het doel van Straatboer is het vergroenen van steden en bedrijventerreinen met groenten en fruit. Hierdoor zal meer biodiversiteit, klimaatadaptie en bewustwording over het voedselsysteem. Zij plaatsen planten en iedereen mag plukken!
Het is niet alleen lekker, maar het maakt ook de buurt een stuk leuker. Straatboer heeft één kilometer aan hekwerk van een bedrijventerrein mooi en lekker gemaakt met bonenstaken, tomatenplanten en andere heerlijke planten.
Wil je meer weten over Straatboer? Check de site!
Een dag met regen en zonneschijn. Vandaag staken we de grens over van Overijssel naar Drenthe. Door het laagveen- en veenweidegebied Olde Maten en Veerslootlanden liepen we via Hasselt over de dijken langs Zwarte Water naar Zwolle.
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.