Zo 10 okt Beilen – Hoogeveen

Vanaf station Beilen lopen we naar Spier voor onze eerste kop koffie of thee in de Boslounge, wat aan de grens van het Nationaal Park Dwingelderveld in Zuid-West Drenthe ligt. Dit is de stilste (en donkerste) plek in Nederland en het grootste heidegebied van West-Europa. Samen met een gids van Staatsbosbeheer lopen we hier doorheen. Ieder seizoen geeft haar eigen kleuren aan het natuurgebied. In de herfst geven de grassen het gebied een oranjegele gloed, dus wij zijn benieuwd of het nu al zover is.

Eenmaal uit het Nationaal park is het tijd voor een middagpauze in het dorpje Pesse voordat we doortrekken naar onze eindbestemming: Hoogeveen.

Vorige slide
Volgende slide

Programma zo 10 okt

09:00 – 09:15 Vertrek vanaf station Beilen

We verzamelen 09:00 uur op treinstation Beilen en vertrekken om 09:15 uur. Let op: er is op het station geen mogelijkheid om naar het toilet te gaan, maar het toilet van Eetcafé de Rooie Kater is voor ons beschikbaar gesteld!
Adres de Rooie Kater: Stationslaan 2, Beilen.

09:45 Lopen langs drijvend zonnepark Beilen

We lopen langs het zonnepark Beilen waar bijna 40.000 zonnepanelen groene stroom opwekken voor een derde van het aantal huishoudens in de gemeente Midden-Drenthe.
Adres: De Mussels 2, Beilen.

11:15 – 11:45 Koffie & thee en fotomoment bij de Boslounge op Dwingelderveld

Hier houden we pauze in het prachtige natuurgebied Dwingelderveld. Samen met een gids van Staatsbosbeheer besteden we vanaf hier aandacht aan de invloed van klimaatverandering op het natuurgebied.
Adres: Oude Postweg 12, Spier.

13:30 – 14:15 Lunchpauze bij Restaurant Het Erfgoed

Adres: Dorpsstraat 5, Pesse.

16:00 Aankomst

Bij aankomst op station Hoogeveen kunt u een koek en City Water krijgen, aangeboden door de NS bij de Stationshuiskamer. Kijk op deze NS watertappuntenkaart op welk station je waterflesjes kunt vullen.

Aantal kilometers

De totale wandelafstand op deze dag is +/- 24 km. Download hier de GPX voor wandelapps.

Podcastgast

Deze ochtend neemt Urgenda directeur Marjan Minnesma lopend een podcast op met prof. dr. Heleen de Coninck (een van de hoofdauteurs van het 1,5 graden rapport van het IPCC). Het thema is klimaatwetenschap en de toenemende urgentie. 

Heleen de Coninck

Wie lopen vandaag mee?

Deze dag lopen mee: Maarten van Poelgeest voorzitter van de tafel gebouwde omgeving van het klimaatakkoord en Kathalijne Buitenweg van Raad van State en de initiatiefnemers van 52 weken duurzaam.

Overnachten

Wil je aansluitend overnachten? Dan kun je kijken of er nog beschikbaarheid is in het hotel waar het team van Urgenda verblijft: Hotel Hoogeveen of je kunt een andere accommodatie in de buurt boeken. Een suggestie voor een nabijgelegen accommodatie is B&B De Vijverkamer in Hoogeveen.
Adres Hotel Hoogeveen: Mathijsenstraat 1, Hoogeveen.

Een bijzonder leuk initiatief in de provincie Drenthe komt van de Drentse Klimaatcrisis Coalitie. Zij bieden slaapplaatsen aan Climate Miles Wandelaars aan. Interesse? Neem rechtstreeks contact met ze op via drentseklimaatcrisiscoalitie@gmail.com.

Als je nog op zoek bent naar of een slaapplek hebt dan kun je je aanmelden voor onze Slaapplekken the Climate Miles 2021 Facebook groep, waar vraag en aanbod op staat voor slaapplekken op de route.

De route

Deze route is definitief