Do 7 okt Loppersum – Groningen

Op de tweede dag zullen we vanuit Loppersum naar Groningen wandelen. Een mooie route door de weilanden van Groningen, waar we onderweg zullen stilstaan bij een weiland dat via de actie 1001ha wordt omgetoverd tot kruidenrijk grasland. We komen in de middag langs natuur- en recreatiegebied Kardinge. Aan het eind van de middag komen we aan op station Groningen. Een deel van de groep zal hierna nog doorgaan naar het Suikerterrein, waar we een rondleiding krijgen in het Living Lab van Van Wijnen.

Voordat we Groningen binnenlopen kunnen vermoeide wandelaars eventueel bij bushalte Langszij de Qbuzz Qlink3 nemen naar Groningen Centraal Station.

 

Programma do 7 oktober

09:00 Verzamelen en vertrek treinstation Loppersum

We verzamelen om 09:00 uur bij de fietsenstalling naast het treinstation Loppersum en vertrekken om 09:15 uur.

10:30 – 11:00 Koffie & thee en fotomoment bij Thuisbaashuis in Ten Post

We worden ontvangen voor een kopje koffie en krijgen uitleg over het toekomstige warmtenet en verdere ontwikkelingen in Ten Post. Meer informatie over energieneutraal wonen op www.thuisbaas.nl
Adres: Rijksweg 203, Ten Post

Wandelen langs coöperatie Woldwijk

Op onze route lopen we langs Woldwijk, een coöperatie voor duurzame initiatieven in Ten Boer met o.a. een zelfoogsttuin, Tiny Houses en Energiecoöperatie Ten Boer.
Adres: Wolddijk 7, Ten Boer

13:00 – 13:45 Lunchpauze in Thesinge met Snackbar van de Toekomst

Snackbar van de Toekomst voorziet ons met hun foodtruck van een lunch. We krijgen koffie en thee aangeboden door dorpshuis Het Trefpunt in Thesinge.
Adres: Kerkstraat 5, Thesinge

Direct na de lunch – Wandelen door een biodivers veld

Bij goed weer wandelen we door het veld van Bas en Thekla Hoorn (bas-biodiversiteit-bij.nl), die 25000 vierkante meter zwarte klei om willen toveren tot een bloemrijk veld.
Adres: Lageweg 26, Thesinge

14:15 – Wandelen langs een 1001ha-veld

Al lopend aandacht voor het project 1001ha en het belang van kruidenrijk grasland. Boer van den Bergh vertelt langs een pas gezaaid veld kort over waarom zij meedoen met de actie.
Adres: Boer Goensepad, Thesinge 

15:30 – 16:00 Koffie & thee bij Scouting de Jutters

GrunnegerPower komt een kopje koffie en thee aanbieden met Grunneger Powershots. We kunnen binnen zitten bij Scouting De Jutters. 
Adres: Koerspad 11, Groningen

17:30 Aankomst Groningen Centraal Station

Bij aankomst in Groningen wordt er door de NS een koek en City Water aangeboden op het station bij Kiosk Buszijde. Hierna kun je met de trein naar huis of eventueel aansluiten bij de rondleiding van het Living Lab (zie hieronder).

17:30 – 20:00 Met de elektrische bus lijn 8 naar het Van Wijnen Living Lab

We nemen de bus lijn 8 vanaf Groningen Centraal Station naar het Suikerfabriekterrein waar er verteld wordt over klimaatslimme muren, smart energy, wormenhotels en meer op De Loskade. Wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen sluit ook aan bij het programma. Bij deze rondleiding is ook aansluitend een buffetdiner. 

Meedoen met dit programma onderdeel? Reserveer een plekje via info@theclimatemiles.nl
Adres: Suikerlaan 20, Groningen

Aantal kilometers

De totale wandelafstand op deze dag is +/- 25 km. Download hier de GPX voor wandelapps. 

Podcastgast

Elke ochtend neemt Urgenda directeur Marjan Minnesma lopend een podcast op met een inspirerende gast. Vandaag loopt Nienke Homan (gedeputeerde provincie Groningen) mee en gaat de podcast over de rol van regionale politici en Groningen als energie provincie.

gasten

Wie lopen vandaag mee?

Vanuit Fijn Wonen lopen een aantal collega’s mee, terwijl ze langs DeLoskade lopen.

Overnachten

Wil je aansluitend overnachten? Dan kun je kijken of er nog beschikbaarheid is in het hotel waar het team van Urgenda verblijft: Martini Hotel, of je kunt een andere accommodatie in de buurt boeken. Twee suggesties: City Hotel en Mercure Hotel.
Adres Martini Hotel: Gedempte Zuiderdiep 8, Groningen.

Als je nog op zoek bent naar of een slaapplek hebt dan kun je je aanmelden voor onze Slaapplekken the Climate Miles 2021 Facebook groep, waar vraag en aanbod op staat voor slaapplekken op de route.

De route

Deze route is definitief