Wo 6 okt Eemshaven – Loppersum

We beginnen de tocht naar Glasgow in een van de Noordelijkste puntjes van Nederland: Eemshaven. Op de eerste dag zullen we van Eemshaven naar Loppersum wandelen. Een wandeling van 24 kilometer door het platteland van Groningen. Tijdens de wandeling kunnen we de windparken zien die op zee liggen. Zorg dat je je warm aankleedt tijdens de eerste dag, het kan namelijk hard waaien hier!

Let op! Er rijdt maar 1 trein naar Eemshaven deze ochtend, die komt om 9:45 aan (rijdt niet via Loppersum). Wanneer je van plan bent om met de auto te komen is het advies om deze op het station van Groningen neer te zetten, vanwege de lastige verbinding tussen Loppersum en Eemshaven.

Wie wel graag de auto in Eemshaven parkeert kan na de wandeling een lift terug krijgen van “DeelSlee” in Loppersum. Een project dat vanuit Lopec is ontstaan maar gedragen wordt door 22 energiecoöperaties, zorgcoöperaties, dorpsverenigingen en gemeente. Laat het ons via info@theclimatemiles.nl weten als je hiervan gebruik wilt maken. 

Als er zich logistieke uitdagingen voordoen ontvangen we hulp van EIK (Coöperatie Energie Initiatief Kantens) die rondrijden met elektrische auto’s. Als je een klein stukje mee wilt lopen, kun je ook opgehaald worden in de plaats Roodeschool. Laat het ons via info@theclimatemiles.nl weten als je hiervan gebruik wilt maken. 

Programma wo 6 oktober

9.45 Treinstation Eemshaven

Aankomst om 09:45 uur bij het treinstation Eemshaven en verzamelen bij AG EMS veerdienst, waar koffie en thee te verkrijgen is. Zie hierboven voor logistieke tips, want station Eemshaven is moeilijk te bereiken en er rijdt maar één trein.
Adres: Borkumkade 1, Eemshaven. 

10:00 Openingsmoment The Climate Miles

Marjan Minnesma trapt de tocht af, bij de AG EMS veerdienst. Aanwezig zijn o.a. gedeputeerde Nienke Homan (provincie Groningen) en wethouder Kristel Rutgers (gemeente Het Hogeland). 
Adres: Borkumkade 1, Eemshaven. 

10:15 Optreden Nynke Laverman

Nynke Laverman verzorgt een bijzonder en uniek concert.
Adres: Borkumkade 1, Eemshaven. 

10:30 Fotomoment en officiële start wandeling

Nadat we gezamenlijk de tocht zijn gestart worden we boven op de dijk bij het Station Eemshaven uitgezwaaid door een groep Friezen (Freonen).
Adres: Boven op de dijk bij treinstation Eemshaven.

11:45 Passeren Zonnedijk

Rond het 5 km punt passeren we de Zonnedijk.

13:00 – 13:45 Lunchpauze

In buurthuis Roodeschool.
Adres: Hooilandseweg 18, Roodeschool.

14:45 – 15:15 Middagsnack

Bij Landgoed DeCamping.
Adres: Hoofdstraat 85a, ’t Zandt.

17:30 Aankomst station Loppersum en aandacht voor DeelSlee van Lopec

Vanaf het Zonnedak van Lopec (Wirdumerweg) is het ongeveer 5 minuten lopen naar het station. Daar staan twee auto’s van DeelSlee, een project dat vanuit energiecoöperatie Lopec is ontstaan maar gedragen wordt door 22 energiecoöperaties, zorgcoöperaties, dorpsverenigingen en gemeente.

Aantal kilometers

De totale wandelafstand op deze dag is +/- 24 km. Download hier de GPX voor wandelapps. 

Podcastgast

Deze ochtend neemt Urgenda directeur Marjan Minnesma lopend een podcast op over nieuwe waterstof infrastructuur en vergroenen van de industrie met Hans Coenen van Gasunie.

Wie lopen vandaag mee?

We starten de dag met een live optreden van Nynke Laverman en daarna zwaaien de Freonen ons uit.

Vandaag lopen o.a. mee: vele lokale energiecoöperaties, gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen, Groningen Seaports, de Gasunie en wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland.

Overnachten

Wil je aansluitend overnachten? Dan kun je kijken of er nog beschikbaarheid is in het hotel waar het team van Urgenda verblijft: Hotel Spoorzicht, of je kunt een andere accommodatie in de buurt boeken. 
Adres: Molenweg 11, Loppersum.

Als je nog op zoek bent naar of een slaapplek hebt dan kun je je aanmelden voor onze Slaapplekken the Climate Miles 2021 Facebook groep, waar vraag en aanbod op staat voor slaapplekken op de route.

De route

Deze route is definitief