dinsdag 19 oktober 2021

Lunteren – Maarn

DAG
14
09:15 uur
Foto'sVerslag

We verzamelen 09:00 uur bij het treinstation Lunteren en vertrekken om 09:15 uur. We openen de dag met wethouder Geert Ritsema. Vandaag is het energiecoöperatiedag en daarom lopen er verschillende coöperaties mee, zoals Heuvelrug Energie en ValleiEnergie. Samen met o.a. energiecoöperatie Vallei Energie zal de wethouder uitleggen wat het initiatief EnergieWEB inhoudt.

Ook Henry Mentink van het Veerhuis loopt mee en hij zal de hele dag een kruiwagen van Aarde en Liefde meenemen. Een goed klimaat begint namelijk bij zorg voor de aarde.

We zullen ook nog vergezeld worden door Wethouder Hans Waaldijk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Annemarie van Doorn, directeur DGBC en weer een heleboel bezorgde burgers!

11:15 uur
Foto'sVerslag

Het afgelopen decennium zijn er verschillende tropische orkanen ontstaan met verwoestende effecten, denk aan Harvey, Irma en Maria. Zo verwoestend zelfs, dat wetenschappers uitgebreid onderzoek hebben gedaan en doen naar de gevolgen van klimaatverandering op de intensiteit en het gedrag van zulke tropische stormen. Klimaatmodellen duiden aan dat bovengenoemde stormen inderdaad een minder desastreuze uitwerking gehad zouden hebben in een pre-industrieel tijdperk. Oftewel: deze monsters horen officieel bij onze 1 graden wereld.    

Hoe zit dat dan precies, die link tussen klimaatverandering en tropische stormen? Door de oplopende temperaturen is er een sterk toegenomen hoeveelheid oceaanwarmte: de oceanen hebben extra warmte opgenomen als een soort buffer. Doordat orkanen hun energie uit oceaanwarmte halen, heeft klimaatverandering een hand in de versnelde opbouw en topwindsnelheden van zulke orkanen. Bovendien lijkt het er ook op dat in een warmere wereld het gebied waar deze orkanen überhaupt kunnen plaatsvinden zich uitbreidt. Er zullen dus meer ‘abnormale stormen’ plaatsvinden.  

Iets wat misschien tegen het verstand indruist, is dat bij een opwarming van 2 graden, er waarschijnlijk minder tropische orkanen zullen zijn dan bij 1,5 graad opwarming. Echter, de orkanen uit de schadelijkste categorie (4 en 5) zullen wél in frequentie toenemen en hogere pieksnelheden hebben. Dat, in combinatie met het feit dat ze vaker gepaard zullen gaan met heftige neerslag, vergoot de kans op catastrofale overstromingen. De wereldwijde schadeposten kunnen oplopen tot honderden miljarden en dan hebben we het nog niet eens gedood over alle slachtoffers die hun geliefden, huizen en andere bezittingen kwijtraken.  

12:00 uur
Foto'sVerslag

Na de koffiepauze lopen we langs woonzorg Hofstede Ruwinkel, waar het dak volledig bedekt is met zonnepanelen. Hier krijgen we iets lekkers aangeboden door de bewoners aan de voorzijde van de boerderij.

13:30 uur
Foto'sOplossingVerslag

Vandaag krijgen we de lunch aangeboden door The Dutch Weed Burger, een bedrijf dat de transitie naar een plantaardige voedselcultuur centraal zet in haar producten. De oprichter, Mark Kulsdom, vindt het belangrijk om de fastfoodindustrie, het bedrijfsleven en boeren te laten zien dat er andere manieren zijn binnen de voedselindustrie. “Wij geloven dat de plantaardige keuken de sleutel is tot echte verandering.”

Hun bekendste product is The Dutch Weed Burger, een plantaardige burger bestaande uit eiwitrijke bonen en, jawel, zeewier. Dit zeewier genaamd Royal Kombu wordt duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde en zit boordevol eiwitten en omega vetzuren.

Ze laten zo zien dat het ook anders kan, en dat we ook met voedsel de aarde zo min mogelijk uit moeten en hoeven te putten. Hier profiteren de aarde, mens en dier allemaal van! Dit maakt samen voor een duurzame, verantwoorde, maar ook erg lekkere lunch.

15:00 uur
Foto'sVerslag

De podcast staat vandaag in het thema van duurzaam bankieren. Marjan Minnesma praat hierover met Arie Koornneef, directeur van de ASN Bank en Caroline van Leenders, transitiemanager RVO. Dat belooft een interessante podcast te zijn!

Sinds de oprichting in 1960 is de ASN-bank al bezig met bankieren op een maatschappelijk verantwoorde manier. Zo stimuleren ze al vele jaren duurzame ontwikkeling. Hoe? Met je spaargeld financieren ze onder meer huisvesting, duurzame energie en zorg, en je beleggingsgeld gaat naar duurzame bedrijven, projecten en overheden. 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Dat doet ze middels subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. 

Caroline van Leenders (RVO Nederland)
The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 14: Caroline van Leenders (RVO Nederland) over het vergroenen van de financiële sector
/
Arie Koornneef (ASN bank)
The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 14: Arie Koornneef (ASN Bank) over duurzaam bankieren
/
17:15 uur
Foto'sVerslag

We hebben ook dag 14 weer tot een succesvol einde gebracht. We begonnen ’s ochtends in de miezer, maar later op de dag werd het weer beter en kwam zelfs de zon nog even om de hoek kijken!

We naderen het einde van onze climate miles in Nederland, maar je kan nog steeds een dag meelopen! Meld je nog snel aan op de site en wie weet zien we je snel. Tot morgen!

21:30 uur
DagvideoVideo

Een energieke dag vandaag met de energiecoöperaties en we werden de dag doorgeholpen met een heerlijke lunch van The Dutch Weed Burger. Kijk de video terug.