dinsdag 26 oktober 2021

Edinburgh – Livingston

DAG
21
09:00 uur
Foto'sVerslag

Wakker geworden in het indrukwekkende Edinburgh. Helaas verlaten we al snel deze stad weer maar gelukkig maakt het landschap een hoop goed. Op naar Livingston!

15:00 uur
Podcast

Derk Loorbach is professor Sociaal-economische Transities aan de Erasmus Universiteit en is expert op het gebeid van energiemanagement. Tijdens de podcast bespreken Marjan Minnesma en Derk Loorbach transitiemanagement voor duurzame ontwikkeling.

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 21: Prof. Derk Loorbach over transitiemanagement voor duurzame ontwikkeling
/
17:00 uur
Foto'sVerslag

Hier in Schotland zal klimaatverandering ook veel negatieve effecten te weeg brengen. Zo zullen extreme weersomstandigheden in de toekomst steeds vaker voorkomen. Echter, de afname van sneeuwbedekking zal de meeste gevolgen hebben.

Uit een onderzoek van het Cairngorms National Park is gebleken dat de sneeuwbedekking van het park af aan het nemen is. Elk jaar begint het smelten van de sneeuw eerder. Er zitten verschillende gevolgen aan het smelten van de sneeuw, die ook weer aan elkaar gecorreleerd zijn. De hoeveelheid water die door de rivieren stroomt neemt toe tijdens het smelten waardoor er meer kans is op overstromingen.

In de sneeuwbedekking worden veel luchtverontreinigende stoffen vastgehouden. Als deze sneeuw smelt betekend dat het rivier water én veel kouder wordt én veel verontreinigende stoffen met zich meevoert wat beide negatief is voor de biodiversiteit. Des te meer de Schotse bodem vrij komt te liggen, des te gevoeliger de bodem wordt voor erosie.

Schotland heeft doelen gezet om emissies te verlagen met 80%. De fossiele brandstof industrie is af aan het nemen en er zijn steeds meer ontwikkelingen in de duurzame energiesector. Maar Schotland kan deze opgave niet alleen aan en daarom is de COP26 die over een week hier plaatsvindt zo belangrijk. Als alle wereldleiders samen de schouders onder deze uitdaging zetten kunnen we klimaatverandering tegengaan en gaat de prachtige biodiversiteit in het Schotse landschap niet verloren.

17:45 uur
Foto'sVerslag

Het zit er weer op. Wat een mooie wandeling vandaag. Watervalletjes, heuvels, een stukje Edinburgh… En niet eens zoveel regen ;-) Maar wel een stormachtige aankomst. Nog 3 dagen tot aankomst in Glasgow.

22:00 uur
DagvideoVerslagVideo

Bekijk hier de samenvatting van de eerste dag in Schotland! Ook gaan we in op het geweldige nieuws dat pensioenfonds ABP stopt met investeren in fossiel.