Vandaag roepen we jongeren en energiecoöperaties op om mee te lopen! Deze dag staat in het teken van de jongere generatie: zij net begonnen zijn met werken, studenten, scholieren en de allerjongsten. Oftewel: de generatie die de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering het hardste zal voelen. En dat terwijl zij niet de voornaamste veroorzakers van het probleem zijn, en ook vaak niet de middelen of de macht hebben om nu maatregelen te treffen. Marjan Minnesma praat hierover (en meer!) met podcastgast Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging.
Vanuit Raalte lopen we zoveel mogelijk over groene paden richting Klooster Nieuw Sion, waar een koffieschenkerij is en waar we pauze kunnen houden op een bijzondere plek. Daarna lopen we via Diepenveen naar het mooie Deventer, waar we onderweg groene daken bekijken bij bewoners in de wijk Zandweerd.
Dat klimaatverandering zorgt voor zeespiegelstijging als gevolg van smeltend landijs, dat is voor de meeste mensen inmiddels een bekend fenomeen. Maar klimaatverandering veroorzaakt ook op een andere manier overstromingsgevaar. Zo kan de rivierafvoer namelijk ook stijgen door klimaatverandering. Dit komt o.a. door extra neerslag en meer smeltwater door smeltende gletsjers aan het begin van een rivier. Bovendien zorgt klimaatverandering niet alleen voor meer neerslag in bepaalde gebieden, het zorgt ook voor veranderende neerslagpatronen. Dat betekent dat neerslag niet langer valt volgens bepaalde verwachtingspatronen, maar onverwacht kan toenemen of uitblijven.
In sommige gevallen kan extreme neerslag leiden tot gevaarlijke modderstromen, waarin alles en iedereen wordt meegesleurd. Zo’n modderstroom kan snelheden van 80 km/u halen: het zijn destructieve monsters. Ze ontstaan vaak door een combinatie van ongelukkige factoren, namelijk extreme neerslag in een korte tijd en kale hellingen of smalle bergpassen, waardoor het water geen weerstand kent en zich door kleine ruimtes moet manoeuvreren.
Eind augustus zijn in India, Nepal en Bangladesh door modderstromen honderden mensen omgekomen en honderdduizenden sloegen op de vlucht. Bangladesh werd zwaar getroffen. Hoewel het land bekend is met jaarlijkse overstromingen en rivieren die buiten hun oevers treden, behoren deze recente overstromingen tot de meest extreme in de geschiedenis van Bangladesh.
Maar ook het zuiden van Nederland werd deze zomer opgeschrikt door extreme overstromingen die grote schade veroorzaakten en mensen dwongen te evacueren.
Aniek Moonen is voorzitter bij de Jonge Klimaatbeweging, een beweging die jongeren samenbrengt en hun stem vertegenwoordigt in het huidige klimaatdebat. Ze is verantwoordelijk voor het vertalen van de klimaatambities van jongeren naar concrete beleidsadvies over de energietransitie, biodiversiteit etc. Ook gaat ze het gesprek aan met ministeries, politieke partijen, bedrijven en organisaties om niet alleen klimaatambities te verhogen, maar ook te pleiten voor betekenisvolle jongerenparticipatie in het (politieke) proces dat uiteindelijk leidt tot klimaatactie.
In Zandweerd kleuren sinds deze zomer maar liefst 43 daken groen. Het resultaat van een buurtactie die het duurzaamheidsteam in de wijk opzette in samenwerking met Buurkracht en de Ulebelt. Daarmee is dit het grootste Groenedakenproject van de stad, en misschien wel van de provincie. Wethouder Rob de Geest van Fossielvrij Wonen heet ons hier welkom.
Groene daken zien er niet alleen leuk uit, ze brengen ook nog tal van voordelen met zich mee. Zo zetten ze CO2 om in zuurstof en zijn ze in staat om zo’n 70% van alle neerslag op te vangen. Dit opgevangen regenwater kan bewaard worden voor drogere periodes. Daarnaast zorgen groene daken voor verkoeling in de zomer, maar isoleren ze ook goed in de winter. En dan hebben we het ook nog niet eens gehad over de bevordering van biodiversiteit. Je vraagt je bijna af waarom we ze niet overal hebben!
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.