Een oud postkantoor verbouwen tot woonhuis en meteen energieneutraal én aardbevingsbestendig maken? Dat was een mooie klus voor het vooruitstrevende bouwbedrijf Van Wijnen samen met de Thuisbaas experts op het gebied van woningen klimaatneutraal maken. Hier bij De Postkoamer in Ten Post zijn we te gast voor koffie & thee. Directeur van Van Wijnen Groningen, Victorine de Graaf-Peters, vertelt ons hoe zij samen met het dorp de schouders eronder zetten en bouwen aan verduurzaming.
Een energieneutrale woning tegen gelijkblijvende maandlasten. Dat is de missie van Thuisbaas, de social enterprise die door Urgenda is opgericht.
Om duurzaam te kunnen wonen zijn al veel moderne oplossingen beschikbaar. Bij iedere woning en iedere bewoner past weer een andere techniek. Er bestaat geen kant-en-klare oplossing voor iedereen: de kunst is om de beste aanpak te vinden voor jouw woning. Thuisbaas ontzorgt jou daarbij: ze inventariseren welke maatregelen en oplossingen het beste bij jouw huis passen en voeren vervolgens het project uit.
Om te voldoen aan het klimaatakkoord moeten we onafhankelijk worden van fossiele brandstof. De Regionale Energiestrategie (RES) is opgezet om regio’s te ondersteunen in de transitie naar duurzame energie. Echter, vaak komt er veel kritiek op grootschalige projecten zoals wind- en zonneparken.
Marjan gaat in gesprek met gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen over de rol van regionale politici en Groningen als energie-provincie. Als GroenLinks-gedeputeerde is Nienke Homan van mening dat er veel sneller actie ondernomen moet worden om klimaatverandering tegen te gaan en dat Groningen met offshore-windparken en op gebied van waterstof een echte koploper is in de energietransitie.
Abonneer je nu via je favoriete podcast-app: theclimatemiles.nl/series/climatemilespodcast/
Woldwijk is een coöperatie voor duurzame initiatieven in de gemeente Ten Boer. Hier komen allemaal initiatieven samen die leiden tot maatschappelijke en duurzame winst voor de gemeente. Coöperatie Woldwijk is gestart rondom de boerderij Woldwijk, waar energiecoöperatie Ten Boer drie jaar geleden 177 zonnepanelen op heeft gelegd. Er is ook een zelfoogsttuin waar deelnemers vers en lokaal geteelde groentes zelf kunnen oogsten. Tussen de lokale groentes is de bouw van 12 tiny houses in volle gang. Woldwijk laat zien welke milieuvriendelijke en maatschappelijke projecten je kunt realiseren door de handen ineen te slaan.
We zijn in Thesinge aangekomen! Hier genieten we van een (h)eerlijke lunch bij de Snackbar van de Toekomst. Met dank aan de gemeente Groningen, die deze lunch heeft aangeboden. De lunch is volledig vegetarisch, want deze snackbar heeft als missie om mensen bewust te maken van de voedselketen en welk effect deze heeft op onze toekomst. Snackbar van de Toekomst bewijst dat verantwoord eten vooral ook heel lekker is!
De 2,5 hectare zwarte kleigrond van Bas en Thekla Hoorn was te zompig om overheen te lopen. Gelukkig kon hij wel het verhaal achter dit bijzondere project vertellen! Begin dit jaar kon het stuk grond al als verloren beschouwd worden. Jarenlang is het bestreden met allerlei chemische bestrijdingsmiddelen. Bas en Thekla Hoorn pachten het sindsdien en hebben voor een heus bloemenrijkveld gezorgd. Iedereen kan voor €2,50 een vierkante meter ‘adopteren’. Met dit geld worden zaden gekocht waar het land mee wordt ingericht. Met als doel meer biodiversiteit en een gezonde en vruchtbare bodem! Kijk op de website van Bas Biodiversiteit voor meer informatie.
1001ha Kruidenrijk Grasland is een crowdfundingsactie voor melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is beter voor koeien, bodem, klimaat en milieu, maar vaak een grote stap voor boeren en in aanschaf relatief duur. Met deze actie slaan LTO en Urgenda de handen ineen met zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug om de Nederlandse bodem gezonder te maken! Kruidenrijk Grasland kan hun naam al veranderen naar 3003ha, want het doel om 1001ha kruidenrijk grasland aan te leggen is al behaald! Wil jij bijdragen aan de 3003ha? Steun de actie hier!
Vanaf het centraal station Groningen nemen we de bus naar een pop-up woonwijk op het voormalige Suikerfabriekterrein. Daar experimenteert bouwer Van Wijnen samen met andere creatieve ondernemers onder de noemer ‘Fijn Wonen’ met de circulaire woonwijk van overmorgen.
De woningen op De Loskade bestaan uit kant-en-klare bouwelementen. Ieder huis is op circulaire wijze gebouwd en compleet remontabel. In de wijk wordt getest met duurzame innovaties en revolutionaire oplossingen rond wonen, mobiliteit, energie en materialen. Het uitgangspunt: het kan altijd beter, mooier en fijner. Zo wordt er gebruik gemaakt van o.a. klimaatslimme muren, smart energy, wormenhotels en een interactieve, energie opwekkende design-gevel.
Het is belangrijk dat we huizen kunnen blijven bouwen. Daarvoor moeten we op een andere manier naar materiaalgebruik kijken. Circulair, natuurinclusief en biobased: allemaal onderdeel van het bouwen aan de en aan de toekomst. Let’s accelerate!
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.