zondag 10 oktober 2021

Beilen – Hoogeveen

DAG
5
09:15 uur
Foto'sVerslag

We vertrekken vandaag vanaf station Beilen en het belooft weer een mooie etappe te worden, dwars door het prachtige natuurgebied Dwingelderveld. Er lopen weer een heleboel mensen met ons mee, onder wie ook Maarten van Poelgeest, voorzitter van de tafel gebouwde omgeving van het klimaatakkoord, en Kathalijne Buitenweg, van GroenLinks. Ook worden we vandaag vergezeld door de initiatiefnemers van het instagramaccount 52wekenduurzaam, die het hele jaar door elke week weer een nieuwe duurzame uitdaging bedenken.

Het blijft droog, we zijn met een grote groep en de sfeer is opgewekt: wij hebben er zin in!

09:45 uur
Oplossing

Niet ver lopen vanaf station Beilen komen we vandaag langs een drijvend zonnepark. Dit drijvende zonnepark is geplaatst in een Zandwinplas. Het mooie aan deze constructie is dat de ruimte dubbel wordt benut: voor zandwinning en opwekking van duurzame energie. Bovendien worden er speciale panelen gebruikt die licht doorlaten en wordt er ruimte gelaten tussen de panelen, zodat het zonlicht nog wel het water raakt en er ruimte blijft voor de lokale flora en fauna om zich te blijven ontwikkelen.

De bijna 40.000 zonnepanelen in drijvend zonnepark in Beilen leveren zo’n 16 megawatt aan duurzame energie, genoeg voor een derde van de huishoudens in de gemeente Midden-Drenthe. Dat leidt tot een CO2-besparing van 8000 ton per jaar.

De gemeente Midden-Drenthe vindt het belangrijk dat de lokale gemeenschap ook profiteert van de lokaal opgewekte duurzame energie. Het park is dus ongeveer 50% lokaal eigendom. In samenwerking met lokale energiecoöperaties is een inkoopactie georganiseerd voor direct omwonenden. Hiermee kregen ze korting op zonnepanelen én een omvormer, om ook op eigen dak duurzame energie op te kunnen wekken.

10:30 uur
Foto'sPodcastVerslag

Ook vandaag neemt Marjan Minnesma al lopend weer een podcast op. Vandaag is prof. dr. Heleen de Coninck te gast. Zij is een Nederlandse klimaatwetenschapper en ze was een van de hoofdauteurs van het Special Report on Global Warming of 1.5 °C van het IPCC dat in 2018 werd gepubliceerd. In dit rapport besteedt het IPCC uitgebreid aandacht aan het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden opwarming wat betreft de impact op de aardse ecosystemen. Het thema van de podcast staat dan ook in het thema van de wereldwijde klimaatwetenschap en de toenemende urgentie, want 1,5 graad betekent voor veel ecosystemen een substantieel grotere overlevingskans.

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 5: Heleen de Coninck (TU Eindhoven) over de urgentie om in actie te komen tegen de opwarming van de aarde
/
12:00 uur
Foto'sVerslag

Iedereen die het nieuws een beetje volgt weet dat op veel plekken in de wereld de bosbranden in grootte, aantallen en duur toenemen. Bij velen staan de schrijnende beelden van verbrande koala’s en kangoeroes in Australië nog op het netvlies gebrand. En afgelopen zomer kwam het vuur dichtbij: Turkije werd bijvoorbeeld getroffen door heftige bosbranden. Het afgelopen decennium is namelijk droger geweest dan welke periode dan ook in de afgelopen 900 jaar. Dit heeft tot gevolg gehad dat grote bosbranden toenemen: elk jaar komen er gemiddeld 7 bij. En dat terwijl de aarde nu met ‘slechts’ 1,1 graad is opgewarmd. Wat betekent dat voor de toekomst? 

Een van de gebieden die het hardst getroffen zal worden door langdurige droogte en de daardoor veroorzaakte branden is het Amazonegebied. Een studie naar de impact van 2 graden opwarming op de Amazone concludeerde dat de Amazone tot in het oostelijk deel van de Andes zal worden weggevaagd tot aan de Andes als gevolg van aanhoudende droogte. Een vuurzee in de Amazone kan namelijk decennia aanhouden, als gevolg van het ernstige tekort aan regen.

Grote bossen en regenwouden zijn het thuis van vele unieke flora en fauna, waardevolle ecosystemen en inheemse volkeren. Het Amazone huisvest naar schatting zo’n 1.000 verschillende vogelsoorten, waaronder ara’s, uilen, gieren en ijsvogels. Tot de zoogdieren behoren onder andere jaguars, capibara’s, zoetwaterdolfijnen, luiaards, gordeldieren en tapirs. Met het vergaan van deze bossen, zullen we ook talrijke dieren- en plantensoorten verliezen en worden de mensen die in het regenwoud wonen gedwongen zich te verplaatsen.  

Als we de opwarming tot anderhalve graad weten te beperken, is er een reële kans dat we delen van het Amazonegebied kunnen behouden. Wetenschappers hebben door middel van klimaatmodellen bepaald dat de kritische grens van de Amazone, d.w.z. de temperatuur waarbij de gehele Amazone waarschijnlijk vernietigd wordt, ergens tussen de 2 en 3 graden ligt. Dat lijkt veel, maar de realiteit is somber: met het huidige tempo van emissies van broeikasgassen is een opwarming van meer dan 3 graden nog steeds het toekomstperspectief. Het is dus echt NU tijd om in actie te komen!

13:30 uur
Foto'sVerslag

We hebben even stilgehouden bij de Boslounge aan de grens van Nationaal Park Dwingelderveld. Samen met een gids van Staatsbosbeheer lopen we vanaf hier een groot stuk door dit prachtige natuurgebied. Hij vertelt ons hoe klimaatverandering nu al de natuur en de lokale flora en fauna beïnvloedt en wat we in de toekomst kunnen verwachten als de aarde blijft opwarmen.

Het Dwingelderveld is onlangs uitgeroepen tot het stilste en donkerste plekje in Nederland. Met stilte wordt natuurlijk bedoeld de afwezigheid van verstorende, door de mens geproduceerde geluiden. Dus helemaal stil, nee, dat is het niet. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig een vlucht ganzen op ochtendtrek horen overvliegen of verrast worden door het getrompetter van kraanvogels. Maar de rust wordt in ieder geval niet verstoord door een snelweg of menselijke geluiden.

16:00 uur
Foto'sVerslag

Met weer 24 kilometers op de teller en een prachtige wandeling door het Dwingelderveld achter de rug komen we moe, maar zeer voldaan aan op station Hoogeveen. En daar staat ons een heerlijke verrassing te wachten! Chocolaterie de Kolibrie heeft voor alle wandelaars heerlijke biologische chocolaatjes gemaakt. Laat dat nou precies zijn waar we zin in hadden! Ook vandaag hadden we prachtig weer en werden we vergezeld door allerlei verschillende mensen en groepen die zich zorgen maken om het klimaat. Een mooi signaal en morgen gaan we natuurlijk gewoon weer verder.

Tot morgen!

18:00 uur
DagvideoVerslagVideo

Wij kijken met een voldaan gevoel terug op vandaag. Het was een stralende dag met veel zon, we liepen door het prachtige (en stille) Nationaal Park Dwingelderveld en er liepen weer een heleboel enthousiaste, maar bezorgde mensen met ons mee. We zagen bijvoorbeeld veel grootouders voor het klimaat die voor én met hun kleinkinderen meeliepen en ook Schooldakrevolutie was weer van de partij. Bovendien kwamen we vlak na de start langs het enorme drijvende zonnepark in Beilen: een mooi voorbeeld van hoe het kan, als je het wilt! Zien we jou morgen meelopen?