09:45 uur

Drijvend Zonnepark Beilen

Niet ver lopen vanaf station Beilen komen we vandaag langs een drijvend zonnepark. Dit drijvende zonnepark is geplaatst in een Zandwinplas. Het mooie aan deze constructie is dat de ruimte dubbel wordt benut: voor zandwinning en opwekking van duurzame energie. Bovendien worden er speciale panelen gebruikt die licht doorlaten en wordt er ruimte gelaten tussen de panelen, zodat het zonlicht nog wel het water raakt en er ruimte blijft voor de lokale flora en fauna om zich te blijven ontwikkelen.

De bijna 40.000 zonnepanelen in drijvend zonnepark in Beilen leveren zo’n 16 megawatt aan duurzame energie, genoeg voor een derde van de huishoudens in de gemeente Midden-Drenthe. Dat leidt tot een CO2-besparing van 8000 ton per jaar.

De gemeente Midden-Drenthe vindt het belangrijk dat de lokale gemeenschap ook profiteert van de lokaal opgewekte duurzame energie. Het park is dus ongeveer 50% lokaal eigendom. In samenwerking met lokale energiecoöperaties is een inkoopactie georganiseerd voor direct omwonenden. Hiermee kregen ze korting op zonnepanelen én een omvormer, om ook op eigen dak duurzame energie op te kunnen wekken.