Het is wat fris deze ochtend maar de mensen zijn niet minder enthousiast! Vandaag beginnen we in Groningen met het introduceren van de Dakspotters van Zon Op Alle Daken. Er zijn nog heel veel lege daken in Nederland dus de Dakspotters gaan opzoek naar grote beschikbare daken op de route waar nog zonnepanelen op kunnen. Zo hoeven we geen groene gebieden vol te leggen met zonnepanelen!
We worden nog eens extra aangemoedigd door wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen voor deze lange tocht vandaag!
In Nederland denken we nauwelijks na over waar ons drinkwater vandaan komt als we de kraan opendraaien. Het Nederlandse drinkwater is gezuiverd grond- of oppervlaktewater. In veel plaatsen op de wereld zijn mensen echter afhankelijk van smeltwater voor hun drinkwatervoorziening. Dit smeltwater is afkomstig van gletsjers en wordt via rivieren afgevoerd naar een groot stroomgebied: een derde van de wereldbevolking woont in zulke gebieden. Normaal gesproken smelten gletsjers in het voorjaar en in de zomer genoeg om de mens en de natuur van voldoende water te voorzien en wordt de hoeveelheid ijs en sneeuw weer aangevuld in het najaar en de winter.
Maar: overal ter wereld zien we hetzelfde beeld van slinkende gletsjers die in rap tempo aan massa verliezen. Bij het huidige tempo van ijsverlies zal in de Kaukasus, de Alpen, de tropen, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland in de tweede helft van de eeuw het grootste deel van het gletsjervolume verdwenen zijn. Ook bij slechts 1.5°C, wat we hoogstwaarschijnlijk binnen een jaar of twintig gaan bereiken, zal een derde van het ijs in het Aziatische hooggebergte smelten. Het verdwijnen van gletsjers betekent dus dat miljoenen mensen ter wereld hun belangrijkste bron van drinkwater kwijtraken, met ernstige waterstress tot gevolg.
Babette Porcelijn heeft vanochtend een warme jas aangetrokken en loopt vandaag mee van Groningen naar Assen. Babette is auteur van het boek Het happy 2050 scenario, waarin ze een plan beschrijft hoe wij samen een betere planeet kunnen creëren en uiteindelijk elkaar een happy 2050 kunnen wensen. In gesprek met Marjan Minnesma gaat ze het hebben over hoe een happy 2050 er precies uitziet.
Vandaag loopt de Drentse Klimaatcrisis Coalitie mee met the climate miles want ook deze organisatie gaat van zich laten horen tijdens de COP26 in Glasgow waar wereldleiders het klimaatakkoord gaan herzien. Op 6 november organiseren ze de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland.
De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat en Code Rood en wordt gesteund door tientallen andere organisaties. De klimaatcrisis coalitie roept het kabinet op om ambitieuze, eerlijke klimaatplannen te maken voor een weerbaar heden en een leefbare toekomst.
In Yde bij Openbare Basisschool De Duinstee staat de Snackbar van de Toekomst opnieuw klaar met een foodtruck voor de lunch. Deze keer wordt de volledige lunch gesponsord door de gemeente Groningen!
Gedeputeerde Stelpstra van de provincie Drenthe heet ons hier welkom. Samen met Schooldakrevolutie, Zonnescholen en allerlei andere initiatieven werkt de gemeente Drenthe aan het verduurzamen van scholen.
Schooldakrevolutie streeft naar een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie van eigen schooldak. Zo maken we niet alleen een grote stap voorwaarts in de energietransitie, maar leert ook de toekomstige generatie over schone energie. Groene energie moet beschikbaar zijn voor iedereen. Alle lagen uit de samenleving gaan naar school, dus dé plek om te leren over zonnestroom.
Bij café Onder de Linden heet wethouder Henny van den Born van de gemeente Tynaarlo ons welkom. In de gemeente Tynaarlo wordt er al op verschillende plekken duurzame energie opgewekt uit zon en wind. Dit doen ze op de daken, bij boerderijen, op Groningen Airport Eelde en op de zandwinplas in Tynaarlo.
Hun plannen voor de nabije toekomst zijn ambitieus! Zo streven ze ernaar dat in 2030 50% van de geschikte daken volliggen met zonnepanelen, en dat bij veel boerderijen kleine (houten) windmolentjes staan. Door deze slimme combinaties te maken van veel zon op daken, sociale molens met draagvlak en zonnevelden op plaatsen waar de functie niet verloren gaat (bijvoorbeeld de zandwindplas), hoeven er vooralsnog geen grote zonnevelden op kostbare landbouwgrond te worden aangelegd.
De wethouder wordt door de Dakspotters van Zon op Alle Daken geholpen bij het spotten van lege daken waar nog zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. 50% van de geschikte daken volleggen betekent namelijk dat er nog flink werk aan de winkel is!
Het zit er weer op voor vandaag! We zijn aangekomen op station Assen. Het was een flinke wandeling met ongeveer 30 kilometer op de teller. Maar het weer was prachtig en de sfeer was opperbest. Het Urgendateam gaat vanaf hier met de fiets richting Duurzaamheidscentrum Assen voor een diner met de gemeente Assen.
De langste etappe van The Climate Miles: 30 kilometers over het Groningse en Drentse platteland. Met Babette Porcelijn van Het happy 2050 scenario, de Dakspotters van Zon op alle Daken, onze vrienden van de Drentse Klimaatcrisis Coalitie, Schooldakrevolutie en de Snackbar van de Toekomst. Iets voor 19.00 uur kwamen de wandelaars aan op station Assen, moe maar nog steeds strijdbaar!
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.