15:30 uur

Gemeente Tynaarlo en Zon op Alle Daken

Bij café Onder de Linden heet wethouder Henny van den Born van de gemeente Tynaarlo ons welkom. In de gemeente Tynaarlo wordt er al op verschillende plekken duurzame energie opgewekt uit zon en wind. Dit doen ze op de daken, bij boerderijen, op Groningen Airport Eelde en op de zandwinplas in Tynaarlo.

Hun plannen voor de nabije toekomst zijn ambitieus! Zo streven ze ernaar dat in 2030 50% van de geschikte daken volliggen met zonnepanelen, en dat bij veel boerderijen kleine (houten) windmolentjes staan. Door deze slimme combinaties te maken van veel zon op daken, sociale molens met draagvlak en zonnevelden op plaatsen waar de functie niet verloren gaat (bijvoorbeeld de zandwindplas), hoeven er vooralsnog geen grote zonnevelden op kostbare landbouwgrond te worden aangelegd.

De wethouder wordt door de Dakspotters van Zon op Alle Daken geholpen bij het spotten van lege daken waar nog zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. 50% van de geschikte daken volleggen betekent namelijk dat er nog flink werk aan de winkel is!