woensdag 27 oktober 2021

Livingston – Falkirk

DAG
22
10:15 uur
Foto'sVerslag

Vandaag kregen we van de lieve mensen van Artisan Cheesecakes een heerlijk lunchpakketje met een vegan bagle en een vegan cheesecake. Bovendien waren ze speciaal voor ons een uur eerder open gegaan, zodat we op tijd verder kunnen met onze wandeling, want vandaag staat er een flinke klim op het programma!

12:00 uur
PodcastVerslag

Martijn Visser is sustainability specialist bij de Lidl. Lidl is een van de grootste supermarkten in Europa en waardoor het veel potentie heeft om verandering aan te brengen in de supermarkt sector. Martijn is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de duurzaamheidsstrategie van Lidl Nederland. Daarnaast is Martijn van 2017 tot 2020 deel van de top 100 most sustainable young changemakers. Tijdens de podcast hebben Marjan en Martijn het over de verduurzaming van retail.

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 22: Martijn Visser (Lidl) over verduurzaming van retail
/
14:00 uur
Foto'sVerslag

Er is een onmiskenbaar verband tussen knokkelkoorts en klimaatverandering, want de twee muggensoorten die de ziekte overbrengen, de Aedes aegypti (gelekoortsmug) en de Aedes albopictus (tijgermug), zijn bijzonder op warmte gesteld.

Met een warmer klimaat groeit dus ook het gebied waar ze zich thuis voelen. Zoals het IPCC aangeeft, wijzen ramingen van de verspreiding van knokkelkoorts, algemeen genomen, uit dat het aantal muggen zal toenemen, dat hun geografische bereik bij 2°C groter zal zijn dan bij 1,5°C en dat de risico’s bij een verdere opwarming een stuk groter zullen zijn. 

In Mexico zal knokkelkoorts maar liefst 40% meer gaan vóórkomen, vooral omdat de minimumtemperaturen juist zullen stijgen in gebieden waar veel regen valt.  Ook wordt verwacht dat dengue vanuit Noord-Afrika naar Europa zal overspringen, waardoor nieuwe infectiehaarden ten noorden van de Middellandse Zee zullen ontstaan – van Spanje, Frankrijk en Italië helemaal tot aan het zuidoosten van Engeland.

En knokkelkoorts is slechts één van een hele reeks door insecten over- gedragen ziekten die als gevolg van stijgende temperaturen een groter verspreidingsgebied kunnen krijgen. Aedes-muggen brengen ook chikungunya, gele koorts en het Zika-virus over, terwijl een ander muggengeslacht, Anopheles, de belangrijkste drager is van malaria. In Afrika duikt malaria nu al op in hooggelegen gebieden die voorheen te koud waren voor de ziekte.  Andere ziekten die zorgen baren zijn de west- nijlziekte, rifdalkoorts en de door teken overgebrachte ziekte van Lyme, die stuk voor stuk een klimatologische component hebben.

18:00 uur
Foto'sVerslag

Na een lange dag met een prachtige route, maar met vooral later op de dag zeer matig weer, komen we aan bij onze slaapplek in Falkirk. Tijd voor een welverdiend (veganistisch) Italiaans diner!

22:00 uur
DagvideoVerslagVideo

Geniet samen met ons van het Schotse landschap en kijk de samenvatting van vandaag!

09:00 uur
Foto'sVerslag

Met een aangename temperatuur gaan we vol goede moed dag twee in Schotland tegemoet! We komen langs prachtige plekken terwijl we naar Falkirk lopen. Aan het einde van de dag wandelen we over het Avon-aquaduct!