We beginnen vandaag in Woerden bij de Duurzaamheidswinkel. Deze winkel is drie dagen per week geopend voor alle vragen op het gebied van verduurzaming. Ze focussen zich vooral op energietransitie, biodiversiteit, en zero waste (afvalvrij leven). Als mensen vragen hebben over hoe dit nou precies in zijn werk gaat, of wat ze zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen, dan kunnen ze hier in Woerden terecht!
Onze eerste stop is bij een boerderij die zichzelf van stroom voorziet met een kleine windmolen. De windmolens van EAZ-wind zijn gemaakt om agrarische bedrijven dag en nacht van stroom te voorzien. Zij hebben de best mogelijke windmolen ontwikkeld en gebouwd, specifiek voor de boerderij. Een prachtige manier om onze voedselvoorziening te verduurzamen.
Vandaag lunchen we bij boerderij Hoeve Stein, waar Solar Visuals ons zonnepanelen voor gevels laat zien. Solar Visuals heeft een gevelpaneel ontwikkeld dat maximaal energie opwekt en er ook nog eens mooi uitziet. Solar Visuals benadrukt de urgentie van de energietransitie en met hun producten helpen ze ontwikkelaars, architecten en gemeenten om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. “Wij geloven dat de overgang naar schone energie de enige manier is om vooruit te komen.”
Panelen op daken zijn in de meeste gevallen vergunningsvrij. Als je panelen aan een muur of wand wilt hangen, dan is een vergunning van de gemeente noodzakelijk. Mede daarom gebeurt dat misschien (nog) niet zo vaak. Ook levert het iets minder stroom op dan onder een hoek van 30 graden op een dak. Maar er komt nog steeds een flinke hoeveelheid stroom van een muur, meer dan in het algemeen wordt gedacht! Wil je meer lezen over zon op gevels? Lees dan hier verder.
De Grootouders voor het Klimaat zijn gestart in het najaar van 2016, in navolging van The Climate Miles in 2015, toen we naar de klimaattop in Parijs liepen. Een kerngroep van zeven grootouders zet zich in voor verschillende activiteiten. Ook senioren die geen grootouder zijn maar zich wel verenigen met de missie doen mee.
Als we de aarde leefbaar willen houden voor de volgende generaties, dan zullen we versneld naar een 100% duurzame energievoorziening moeten bewegen. Die transitie is al aan de gang en de Grootouders voor het Klimaat zetten zich hiervoor in en komen op voor alle (klein)kinderen. Zo staan ze al meer dan twee jaar elke 2 weken op het Plein voor de Tweede Kamer. Elke keer nodigen ze een andere parlementariër of politicus uit om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor het klimaat. Als grootouders houden zij de volksvertegenwoordigers scherp en wijzen zij op de drastische maatregelen die genomen moeten worden om deze snelle klimaatverandering tegen te gaan. In een achttal landen is inmiddels al een beweging van Grandparents for Climate gestart.
In Nederland zijn de Grootouders voor het Klimaat actief met pleinbijeenkomsten, voorleesacties, lezingen en natuurlijk door ondertekening en uitreiking van het Manifest. Grootouders en onze zorgen delende senioren sluiten zich nu ook aan bij deze internationale beweging.
Loop je mee?
Zaterdag 23 oktober staat in het teken van de Grootouders voor het Klimaat. We vragen zo veel mogelijk grootouders om met hun (achter)kleinkind(eren) een stuk mee te lopen, om te laten zien dat klimaatverandering een intergenerationeel probleem is. Is 24 kilometer te veel om mee te lopen? Dan kun je bij ons aanhaken vanaf onze lunchpauze bij Golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het exacte adres, de aankomsttijden en meer informatie is te vinden in het dagprogramma van 23 oktober.
Wil je graag aansluiten bij Grootouders voor het Klimaat of wil je er meer over weten? Kijk dan op https://grootoudersvoorhetklimaat.nl en bekijk deze video.
We zijn aangekomen in Gouda! Wethouder Corine Dijkstra van gemeente Gouda heet ons welkom op het station. Nog maar 1 dag te gaan in Nederland! Loop je morgen mee naar de Nederlandse finish in Rotterdam, voordat we de grens overgaan naar Schotland? Meld je hier aan. Hoe meer mensen hoe beter morgen, om een krachtig signaal af te geven: let’s accelerate richting 2030!
Vandaag spreekt Marjan Minnesma met Pier Vellinga, wetenschapper een hoogleraar op het gebied van water en klimaatverandering en maatschappelijke implicaties. Hij is onder anderen werkzaam geweest bij Wageningen University en de Vrije Universiteit Amsterdam en was directeur Luchtkwaliteit en directeur Nationaal Klimaatprogramma op het ministerie van VROM en al in 1988 betrokken bij het opzetten van het klimaatpanel IPCC. Ook als emeritus-hoogleraar blijft hij zich actief inzetten voor het klimaat. Vandaag spreekt hij met Marjan over de lessen van de afgelopen 40 jaar. En hoe kijken we vanuit die lessen nu naar de nabije toekomst?
De podcast is nu hieronder terug te luisteren!
De dagvideo van vandaag! Een mooie samenvatting van alles dat voorbij is gekomen.
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.