donderdag 14 oktober 2021

Zwolle – Raalte

DAG
9
09:15 uur
Foto'sVerslag

Nadat we onze benen een dagje rust hebben gegund, zijn we vandaag weer vol frisse moed begonnen aan de achtste etappe van de Climate Miles. Vandaag staat dan ook Zwolle – Raalte op het programma. We verzamelen 09:00 uur bij het treinstation in Zwolle, waar Jorien Maltha kort zal toelichten hoe ProRail energie bespaart met liften en roltrappen.

Er lopen vandaag weer meer dan 60 mensen mee, die allemaal hun stem willen laten horen voor het klimaat. We hebben er zin in!

10:00 uur
Foto'sOplossingVerslag

Green Boarding is een nieuwe duurzame advertentiemogelijkheid. De Green Boarding heeft drie roterende zijden en is hiermee multifunctioneel. Elke zijde kent zijn eigen toepassing; communicatie, luchtzuivering en zonne-energie! Door te adverteren op Green Boarding draag je bij aan de verduurzaming van de club en de lokale leefomgeving. 

Er worden 150 Green Boardings bij de grotere amateur voetbal- en hockeyclubs van Nederland geplaatst, zonder kosten voor de clubs. Het is dus een reclamenetwerk voor nationale adverteerders, een Europese primeur. De advertentie-opbrengsten van de Green Boarding worden voor het allergrootste deel gebruikt om zonnepanelen te “sparen voor de club” Met deze zonnepanelen wordt er gewerkt aan een energie neutrale club. Clubs gaan naar nul op de energierekening en hebben hierdoor meer budget voor de sport!

11:00 uur
Foto'sPodcastVerslag

De podcastgast vandaag is Kees van der Leun, directeur Common Futures. Common Futures deelt de zorgen over onze planeet. Om deze leefbaar te houden moeten broeikasgasemissies in een korte tijd naar nul worden teruggebracht. Deze missie kan volbracht worden door het energiesysteem volledig te veranderen. Common Futures is gericht op het versnellen van de energietransitie.

Kees is al 35 jaar expert op het gebied van energie en vooral duurzame energie. De visie van Kees is dat er wereldwijd in 2050 100% hernieuwbare energie beschikbaar is. Samen met Marjan Minnesma gaat hij het tijdens The Climate Miles podcast hebben over hoe deze energietransitie eruit moet zien en welk aandeel Common Futures hierin zal hebben.

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 9: Kees van der Leun (Common Futures) over de uitdagingen van de energietransitie
/
13:30 uur
Foto'sVerslag

Juli 2021. Een greep uit een groot artikel van The Guardian: “the Great Barrier Reef, one of our planet’s largest living structures, has been severely damaged by unprecedented marine heatwaves, triggering three mass coral bleaching events that reduced shallow water coral reefs by as much as 50% over just the last five years.”.  

Van alle zee-ecosystemen op aarde zijn het de tropische koraalriffen die het sterkst door zeehittegolven worden bedreigd, want bij blootstelling aan extreem warm water ondergaan ze een allesverwoestende verbleking. Het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, kreeg in 2016 en 2017, en opnieuw in 2020, te maken met een grootschalige verbleking: een catastrofale afsterving. Volgens Unesco, werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, is er nog slechts zo’n 25% over van het koraal, reden tot serieus alarm dus.  

Waarom zijn deze koraalriffen zo belangrijk? Koraalriffen ondersteunen een buitengewone diversiteit aan leven, waaronder veel kwetsbare of bedreigde soorten, waarvan sommige cruciaal zijn voor het in stand houden van het rifsysteem. Bovendien worden ze ook weleens kraamkamers van de oceanen genoemd; vele soorten komen naar de riffen om te broeden, waaronder zes soorten zeeschildpadden, meer dan 1500 vissoorten, zoals bijvoorbeeld de anemoonvis, roodbaars, roodkeelforel en koraalforel, evenals verschillende walvisachtigen en nog veel meer. Verder vervullen de koraalriffen ook een essentiële rol in de voedselproductie. Zonder koraal wordt het tropendieet een stuk schraler, ze huizen namelijk een kwart van alle marine biodiversiteit.  

Je vraagt je misschien af, is het überhaupt nog mogelijk om complete vernietiging van de koraalriffen te voorkomen als de verbleking nu al in zo’n rap tempo gaat? De toekomstperspectieven zijn somber. Uit het laatste rapport van het IPCC blijkt dat bij 1,5 graad opwarming, zo’n 70 tot 90% van de koraalriffen verloren gaat. Maar bij 2 graden opwarming is het compleet einde verhaal voor deze prachtige ecosystemen. Die halve graad maakt dus wel degelijk uit (en niet alleen voor het koraal!). Het compleet afsterven van het koraal is namelijk een ecologische catastrofe.  

18:00 uur
Foto'sVerslag

De rustdag gisteren kwam goed van pas want hebben 28 kilometer gelopen vandaag! Vandaag hebben we weer verschillende mooie initiatieven gezien en met inspirerende mensen gepraat. Bij vertrek in Zwolle zijn we langs het sportpark ZAC Zwolle gelopen waar Green Boards te vinden is. Dit zijn borden naast het sportveld die drie functies hebben: reclame, stikstof opvangen en zonne-energie opwekken. Na de alle polderwandelingen zijn we vandaag voor het eerst door het bos gelopen en uiteindelijk was daar dan treinstation Raalte in zicht!

In totaal hebben we meer dan 200 kilometer gelopen en daarmee zijn we bijna op de helft van de #climatemiles. Wij gaan met de benen omhoog en tot morgen!

22:00 uur
DagvideoVideo

Wij kijken met een voldaan gevoel terug op alweer dag 9 van de Climate Miles. Voor wie nog wil nagenieten of er niet bij kon zijn, maar graag een idee van de sfeer krijgt, is hier de dagvideo van de etappe Zwolle – Raalte. Veel kijkplezier!