17:15 uur

Bezoek aan Innovatielab NICE

Op het einde van de dag verzorgen de studenten bij Innovatielab NICE een hapje en een drankje voor de wandelaars. Er is een proeverij zijn van verschillende hapjes met o.a. boekweit, insecten, aardbeien. Deze heerlijke producten worden ons aangeboden door de studenten en een lokale boer.

NICE is een plek waar jonge mensen kunnen werken aan vraagstukken op het gebied van circulaire economie. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. Een kringloopeconomie of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

Tijdens de proeverij vertellen de studenten ons over het ‘Korte Ketens’ project van NICE. Dat project houdt zich bezig met het ontwikkelen van een ander voedselsysteem. Veel voedselproducenten zitten klem in een systeem waarin zij aan een hele lijst eisen moeten voldoen die lokale, kleinschalige, circulaire voedselproductie in de weg staan. Voedselproducenten, supermarkten en consumenten houden elkaar op deze manier in een houdgreep. Met het model van de korte voedselketen wordt het eigenaarschap van de producten weer bij de producenten gelegd, hetgeen ook weer ruimte creëert voor een landschapstransformatie.