Dagverslagen

Volg The Climate Miles live

Volg elke stap op de voet!

Onderweg werken we van moment tot moment dit live verslag bij. Foto’s, filmpjes de podcast, interessante artikelen… Wil je elke dag van The Climate Miles ’s avonds een overzicht in je mail ontvangen? Abonneer je dan op het Dagverslag!

Dag
24
29 oktober 2021

Cumbernauld – Glasgow

Deze dag brengt ons van Cumbernauld, een grote stad in North Lanarkshire naar Glasgow, onze eindbestemming. In Glasgow zullen de wereldleiders samen komen om het klimaatakkoord te herzien.
Dag
23
28 oktober 2021

Falkirk – Cumbernauld

De route loopt vandaag van Falkirk naar Cumbernauld. De natuurlijke omgeving van Falkirk is zeer gevarieerd en heeft een aantal bijzondere flora en fauna en habitats. Interessante habitats zijn bijvoorbeeld de rivieren, kanalen en plaatsen die recentelijk zijn verbeterd voor dieren in het wild, zoals Bonnyfield Nature Park en Abbotshaugh Community Woodland.
Dag
22
27 oktober 2021

Livingston – Falkirk

Op deze dag lopen we van Livingston naar Falkirk. Livingston is de grootste stad van het Schotse raadsgebied West-Lothian. Aan het einde van de dag zullen we over het Avon-aquaduct lopen! Daarna komen we aan in Falkirk.
Dag
21
26 oktober 2021

Edinburgh – Livingston

We beginnen in Edinburgh, dat door de inwoners Auld Reekie (Oude Rokerd) wordt genoemd. Terwijl we de stad verlaten lopen we langs de randen van het Pentland Hills regional park, een regionaal park met 9 heuvels van meer dan 500 m. Aan het einde van de dag zullen we nog langs de Kaimes Hill lopen, waarop nog de restanten van een heuvelfort uit de ijzertijd te zien zijn.
Dag
20
25 oktober 2021

Rotterdam – Edinburgh

Vertrek vanaf Rotterdam Centraal naar Londen. Van daar reizen we verder naar Edinburgh, waar we 's avonds laat aankomen. Een kwestie van 'keep the heid', zoals de Schotten zeggen - rustig aan, dan komt 't goed.
Dag
19
24 oktober 2021

Rotterdam… rustdag …

Vandaag rusten we uit en pakken we onze koffers. Morgen pakken we hier in Rotterdam de trein naar Edinburgh!
Dag
18
23 oktober 2021

Gouda – Rotterdam

Dit is de laatste dag van The Climate Miles waarop we flinke stappen maken op Nederlands grondgebied! We zijn met zo'n 450 COPlopers vertrokken vanuit Gouda richting Rotterdam. Het belooft een bijzondere finish te worden in Rotterdam.
Dag
17
22 oktober 2021

Woerden – Gouda

Wandelschoenen gestrikt? Water mee? Regenjas in de tas? We wandelen weer verder in het Groene Hart van Nederland! Vandaag zo'n 24 kilometer van Woerden naar Gouda, de op een na laatste dag in Nederland.
Dag
16
21 oktober 2021

Utrecht – Woerden

Deze dag begint in het centrum van Utrecht, om vanuit daar richting het Westen te lopen. Onderweg bekijken we lokale initiatieven van inwoners uit Utrecht. Langs de Oude Rijn lopen we naar Harmelen, waar we genoeg tijd hebben om lekker te lunchen. Het laatste stukje richting Woerden lopen we langs de Oude Rijn.
Dag
15
20 oktober 2021

Maarn – Utrecht

Vanuit Maarn vertrekken we fris en fruitig richting de bossen bij Austerlitz, en lopen we via Antropia naar Bunnik. In de middag krijgen bij het KNMI een lezing van Gerard van der Steenhoven, Myriam van Rooij en klimaatwetenschapper Eveline van der Linden over de toename van extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Ook zullen zij het IPCC-rapport van augustus verder duiden. Deze lezing mag je eigenlijk niet missen! Loop je niet mee, dan kun je toch de lezing bijwonen via de livestream.
Dag
14
19 oktober 2021

Lunteren – Maarn

Het startpunt van deze dag is station Lunteren en we eindigen bij station Maarn. Tijdens de route lopen we een gedeelte over de Grebbelinie richting Scherpenzeel. Aan het einde van de tocht komen we door de landgoederen bij Maarsbergen en Maarn.
Dag
13
18 oktober 2021

Otterlo – Lunteren

We starten en eindigen vandaag met Schooldakrevolutie. De wandeling trapt af bij de Ericaschool in Otterlo en vanaf daar lopen we een prachtige route via Valouwe en het Wekeromse Zand naar station Lunteren. We zoomen in op duurzaam ondernemerschap met Jaap Korteweg (Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys)
Dag
12
17 oktober 2021

Apeldoorn – Otterlo

Op deze dag vertrekken we vanaf station Apeldoorn om het prachtige natuurgebied van de Veluwe door te steken. Vandaag lopen o.a. met ons mee: Annemieke Nijhof (directeur Deltares), Wouter van Dieren (Club van Rome), Johan Vollebroek (Mobilisation for the Environment) en Meer Bomen Nu!
Dag
11
16 oktober 2021

Deventer – Apeldoorn

Het is vandaag Wereldvoedseldag! In dat kader loopt er een groep Caring Farmers mee. We starten in het mooie Deventer, waar we de IJssel oversteken en al lopend over de brug kunnen genieten van het uitzicht. We brengen in de middag een bezoek aan Herenboerderij Wenumseveld, waar duurzaam voedsel wordt geproduceerd. Daarna vervolgen we onze route richting het centrum van Apeldoorn.
Dag
10
15 oktober 2021

Raalte – Deventer

Vandaag roepen we jongeren en energiecoöperaties op om mee te lopen. Vanuit Raalte lopen we richting Klooster Nieuw Sion, waar een koffieschenkerij is en waar we pauze kunnen houden op een bijzondere plek. Daarna lopen we via Diepenveen naar het mooie Deventer, waar we onderweg groene daken bekijken bij bewoners in de wijk Zandweerd.
Dag
9
14 oktober 2021

Zwolle – Raalte

Vanuit Zwolle wandelen we een stuk langs de IJssel. In Herxen houden we pauze, en gaan verder naar Kasteel Nijenhuis, waar we pauze houden in het café van Museum de Fundatie. Na een mooi stuk door het bos en in totaal zo’n 28 kilometer is treinstation Raalte eindpunt!
Dag
8
13 oktober 2021

Zwolle … rustdag …

Vandaag houden we een rustdag in Zwolle. Er wordt niet gewandeld, maar Marjan Minnesma neemt wel een podcast op met Ed Nijpels.
Dag
7
12 oktober 2021

Meppel – Zwolle

Van Meppel lopen we naar de brug Staphorster Grote Stouwe en maken de oversteek naar Overijssel. Via laagveen- en veenweidegebied Olde Maten (foto) en Veerslootlanden lopen we naar Hasselt en vervolgens langs Zwarte Water naar Zwolle.
Dag
6
11 oktober 2021

Hoogeveen – Meppel

We starten in Hoogeveen bij het Alfa-college dat een circulair gebouw heeft. Vanuit daar wandelen we naar Echten en via het heidegebied De Westerbergen door het natuurrijke boerenland richting Koekange. We vervolgen onze route via het Koekanger Pad en lopen het laatste stuk richting Meppel langs het water, naar de finish bij innovatielab NICE.
Dag
5
10 oktober 2021

Beilen – Hoogeveen

Vanaf station Beilen lopen we naar Spier en doen we koffie in de Boslounge aan de grens van het Dwingelderveld: het stilste (en donkerste) plekje in Nederland en het grootste heidegebied van West-Europa. Daarna een middagpauze in het dorpje Pesse voor we onze eindbestemming Hoogeveen bereiken.
Dag
4
9 oktober 2021

Assen – Beilen

We vertrekken vanaf de NS stationshuiskamer op station Assen. Onderweg komen we langs de strokenteeltpercelen van “Land van Ons”, lunchen we bij Eetcafe de Eikenhorst en in het Mummelhuus, het buurthuis van Klatering, doen w koffie en thee. We eindigen na ongeveer 23 kilometer op station Beilen, dat de NS momenteel aantrekkelijker en biodiverser aan het maken is.
Dag
3
8 oktober 2021

Groningen – Assen

We lopen vanaf station Groningen langs het kanaal de stad uit richting het Paterswoldsemeer, gaan door naar Yde voor een lunch en door naar Tynaarlo om uiteindelijk in Assen aan te komen.
Dag
2
7 oktober 2021

Loppersum – Groningen

Een mooie route door de weilanden van Groningen. Onderweg staan we o.a. stil bij kruidenrijk grasland van 1001ha, lopen door natuur- en recreatiegebied Kardinge en we bezoeken het Suikerterrein, met het Living Lab van Van Wijnen.
Dag
1
6 oktober 2021

Eemshaven – Loppersum

We starten de tocht naar Glasgow in de Eemshaven waar de 'waterstof backbone' begint. 24 kilometer over het platteland van Groningen later arriveren we in Loppersum. Hopelijk heeft iedereen zich warm aangekleed voor de eerste dag, het kan namelijk hard waaien hier!