Iedereen die het nieuws een beetje volgt weet dat op veel plekken in de wereld de bosbranden in grootte, aantallen en duur toenemen. Bij velen staan de schrijnende beelden van verbrande koala’s en kangoeroes in Australië nog op het netvlies gebrand. En afgelopen zomer kwam het vuur dichtbij: Turkije werd bijvoorbeeld getroffen door heftige bosbranden. Het afgelopen decennium is namelijk droger geweest dan welke periode dan ook in de afgelopen 900 jaar. Dit heeft tot gevolg gehad dat grote bosbranden toenemen: elk jaar komen er gemiddeld 7 bij. En dat terwijl de aarde nu met ‘slechts’ 1,1 graad is opgewarmd. Wat betekent dat voor de toekomst?
Een van de gebieden die het hardst getroffen zal worden door langdurige droogte en de daardoor veroorzaakte branden is het Amazonegebied. Een studie naar de impact van 2 graden opwarming op de Amazone concludeerde dat de Amazone tot in het oostelijk deel van de Andes zal worden weggevaagd tot aan de Andes als gevolg van aanhoudende droogte. Een vuurzee in de Amazone kan namelijk decennia aanhouden, als gevolg van het ernstige tekort aan regen.
Grote bossen en regenwouden zijn het thuis van vele unieke flora en fauna, waardevolle ecosystemen en inheemse volkeren. Het Amazone huisvest naar schatting zo’n 1.000 verschillende vogelsoorten, waaronder ara’s, uilen, gieren en ijsvogels. Tot de zoogdieren behoren onder andere jaguars, capibara’s, zoetwaterdolfijnen, luiaards, gordeldieren en tapirs. Met het vergaan van deze bossen, zullen we ook talrijke dieren- en plantensoorten verliezen en worden de mensen die in het regenwoud wonen gedwongen zich te verplaatsen.
Als we de opwarming tot anderhalve graad weten te beperken, is er een reële kans dat we delen van het Amazonegebied kunnen behouden. Wetenschappers hebben door middel van klimaatmodellen bepaald dat de kritische grens van de Amazone, d.w.z. de temperatuur waarbij de gehele Amazone waarschijnlijk vernietigd wordt, ergens tussen de 2 en 3 graden ligt. Dat lijkt veel, maar de realiteit is somber: met het huidige tempo van emissies van broeikasgassen is een opwarming van meer dan 3 graden nog steeds het toekomstperspectief. Het is dus echt NU tijd om in actie te komen!