11:30 uur

Urgentie van de dag: klimaatvluchtelingen

In 2015 kwamen grote aantallen vluchtelingen naar Europa, en dus ook naar Nederland, als gevolg van onder andere de verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië. Deze stroom vluchtelingen is echter nog niks vergeleken met de miljoenen mensen die straks huis en haard zullen moeten verlaten als klimaatverandering grote delen van de planeet onbewoonbaar maakt: klimaatvluchtelingen. 

Gebieden kunnen op meerdere manieren onbewoonbaar of op z’n minst zeer onprettig om te leven worden. Zeespiegelstijging, watertekorten, voedseltekorten, dodelijke hittegolven en ga zo maar door. Ook bij 1,5 graad of 2 graden opwarming worden verschillende gebieden al een stuk minder aangenaam, maar bij een opwarming van 3 graden worden zoveel kritische grenzen waarschijnlijk overschreden dat we dan spreken van grootschalige klimaatontwrichting. Voor veel gewassen worden dan namelijk thermische limieten overschreden, hetgeen tot grootschalige misoogsten zal leiden. Wanneer een groeiende wereldbevolking wordt geconfronteerd met een gekelderde voedselvoorziening en tegelijk regionale conflicten, zullen miljoenen mensen op de vlucht slaan. Met hen zijn ook de mensen die wegtrekken vanwege aanhoudende hitte en droogte. En dit keer zal het zich niet tot een regio beperken, nee, gehele continenten zullen worden getroffen.  

Dit klinkt als een ver-van-ons-bed-show, maar dat is het niet. Er zijn nu al (veelal) onzichtbare klimaatvluchtelingen. Zo zijn er bijvoorbeeld bewoners van kleine eilandgroepen in de oceaan die nu al wegtrekken omdat deze eilandengroepen als eerste zullen verdwijnen bij nog verdere zeespiegelstijging. Bovendien schreef de Wereldbank in hun laatste rapport over klimaatverandering dat er in 2050 al zo’n 216 miljoen klimaatvluchtelingen zullen zijn als er geen maatregelen getroffen worden. Dat is al over minder dan 30 jaar. De meesten van hen zullen afkomstig zijn uit gebieden in de sub-Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.  

Daarom is het tijd om NU in actie te komen. De komende 9 jaar zijn cruciaal; we moeten echt naar 0 uitstoot in 2030 als we onze aarde en haar huidige ecosystemen grotendeels willen behouden.