Dat klimaatverandering zorgt voor zeespiegelstijging als gevolg van smeltend landijs, dat is voor de meeste mensen inmiddels een bekend fenomeen. Maar klimaatverandering veroorzaakt ook op een andere manier overstromingsgevaar. Zo kan de rivierafvoer namelijk ook stijgen door klimaatverandering. Dit komt o.a. door extra neerslag en meer smeltwater door smeltende gletsjers aan het begin van een rivier. Bovendien zorgt klimaatverandering niet alleen voor meer neerslag in bepaalde gebieden, het zorgt ook voor veranderende neerslagpatronen. Dat betekent dat neerslag niet langer valt volgens bepaalde verwachtingspatronen, maar onverwacht kan toenemen of uitblijven.
In sommige gevallen kan extreme neerslag leiden tot gevaarlijke modderstromen, waarin alles en iedereen wordt meegesleurd. Zo’n modderstroom kan snelheden van 80 km/u halen: het zijn destructieve monsters. Ze ontstaan vaak door een combinatie van ongelukkige factoren, namelijk extreme neerslag in een korte tijd en kale hellingen of smalle bergpassen, waardoor het water geen weerstand kent en zich door kleine ruimtes moet manoeuvreren.
Eind augustus zijn in India, Nepal en Bangladesh door modderstromen honderden mensen omgekomen en honderdduizenden sloegen op de vlucht. Bangladesh werd zwaar getroffen. Hoewel het land bekend is met jaarlijkse overstromingen en rivieren die buiten hun oevers treden, behoren deze recente overstromingen tot de meest extreme in de geschiedenis van Bangladesh.
Maar ook het zuiden van Nederland werd deze zomer opgeschrikt door extreme overstromingen die grote schade veroorzaakten en mensen dwongen te evacueren.