Het afgelopen decennium zijn er verschillende tropische orkanen ontstaan met verwoestende effecten, denk aan Harvey, Irma en Maria. Zo verwoestend zelfs, dat wetenschappers uitgebreid onderzoek hebben gedaan en doen naar de gevolgen van klimaatverandering op de intensiteit en het gedrag van zulke tropische stormen. Klimaatmodellen duiden aan dat bovengenoemde stormen inderdaad een minder desastreuze uitwerking gehad zouden hebben in een pre-industrieel tijdperk. Oftewel: deze monsters horen officieel bij onze 1 graden wereld.
Hoe zit dat dan precies, die link tussen klimaatverandering en tropische stormen? Door de oplopende temperaturen is er een sterk toegenomen hoeveelheid oceaanwarmte: de oceanen hebben extra warmte opgenomen als een soort buffer. Doordat orkanen hun energie uit oceaanwarmte halen, heeft klimaatverandering een hand in de versnelde opbouw en topwindsnelheden van zulke orkanen. Bovendien lijkt het er ook op dat in een warmere wereld het gebied waar deze orkanen überhaupt kunnen plaatsvinden zich uitbreidt. Er zullen dus meer ‘abnormale stormen’ plaatsvinden.
Iets wat misschien tegen het verstand indruist, is dat bij een opwarming van 2 graden, er waarschijnlijk minder tropische orkanen zullen zijn dan bij 1,5 graad opwarming. Echter, de orkanen uit de schadelijkste categorie (4 en 5) zullen wél in frequentie toenemen en hogere pieksnelheden hebben. Dat, in combinatie met het feit dat ze vaker gepaard zullen gaan met heftige neerslag, vergoot de kans op catastrofale overstromingen. De wereldwijde schadeposten kunnen oplopen tot honderden miljarden en dan hebben we het nog niet eens gedood over alle slachtoffers die hun geliefden, huizen en andere bezittingen kwijtraken.