woensdag 6 oktober 2021

Eemshaven – Loppersum

DAG
1

We starten de tocht naar Glasgow in de Eemshaven waar de ‘waterstof backbone’ begint. 24 kilometer over het platteland van Groningen later arriveren we in Loppersum. Hopelijk heeft iedereen zich warm aangekleed voor de eerste dag, het kan namelijk hard waaien hier!

07:30 uur
Foto'sVerslag

Al vroeg zijn er mensen aanwezig om de hal van AG EMS veerdienst om te bouwen tot vertrekhal voor The Climate Miles. Zometeen om 10:00 uur zal Marjan Minnesma iedereen welkom heten en vertellen waarom het urgenter dan ooit is om stappen te zetten voor het klimaat.

10:15 uur
Foto'sVerslag

Marjan Minnesma opent The Climate Miles en interviewt gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland, waar de Eemshaven onderdeel van uitmaakt.

Aansluitend treedt Nynke Laverman op met het indrukwekkende Your Ancestor

11:30 uur
PodcastVerslag

De industrie veroorzaakt bijna 40% van alle CO2-uitstoot in Nederland. Om te verduurzamen is waterstof nodig, en dan wel op een duurzame manier gemaakt. Dat kan door elektriciteit op te wekken met windmolens (op zee) en deze door middel van elektrolyse om te zetten tot groene waterstof. Deze op zee geproduceerde duurzame energie moet vervolgens vervoerd naar de plekken op land waar het nodig is. Om dat te realiseren zijn er nu plannen voor een ‘waterstofbackbone’: vanuit het noorden van Nederland een deel van de oude aardgasleidingen gebruiken om de groene waterstof te vervoeren naar bijvoorbeeld Tata Steel en de Rotterdamse Haven. Marjan gaat in gesprek met Hans Coenen van Gasunie.

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 1: Nieuwe waterstof infrastructuur en vergroenen van de industrie, met Hans Coenen van Gasunie.
/

Abonneer je nu via je favoriete podcast-app: theclimatemiles.nl/series/climatemilespodcast/

11:45 uur
OplossingVerslag

Rond 11:45 uur lopen we langs ‘s werelds eerste grootschalige zonnedijk, die is gerealiseerd door Groningen Seaports en Solarfields en die is gebouwd op de Slaperdijk in de Eemshaven.

De zonnedijk is sinds augustus 2020 operationeel en heeft een lengte van ruim 5 kilometer. Met ruim 17.000 panelen wordt er op de dijk bijna 7 miljoen kWh elektriciteit per jaar geproduceerd. Dit project is uniek wat betreft de schaalgrootte en een geweldig voorbeeld van dubbel ruimtegebruik. In Nederland hebben we duizenden kilometers aan dijken, waarvan een deel in aanmerking komt voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen, dus het is een goed voorbeeld om op andere plekken te kopiëren. Let’s accelerate!

17:30 uur
Foto'sOplossingVerslag

Vlak voordat we bij de finish aankomen van de allereerste dag, bij station Loppersum, bekijken we nog de elektrische deelauto’s van DeelSlee./p>

DeelSlee biedt hoogwaardig en voordelig elektrisch deelvervoer voor iedereen die woont of werkt in de voormalige Gemeente Loppersum en draagt daarmee bij aan een fossielvrije gemeente. DeelSlee is ontstaan vanuit energiecoöperatie Lopec maar wordt gedragen door 22 energiecoöperaties, zorgcoöperaties, dorpsverenigingen en de gemeente.

Autodelen staat niet op zichzelf, maar past in een scala van oplossingen. Autodelers gaan namelijk bewust om met het gebruik van de auto. Een auto gebruiken is geen automatisme meer, maar vereist een bewuste handeling. En omdat de werkelijke kosten van een autorit zichtbaar zijn, pakken ze alleen de auto als andere vervoerswijzen niet voldoen.

‘Autodelen lijkt een bescheiden oplossing, maar het is een game changer in de transitie: van bezit naar gebruik.’

Wij zijn dan ook groot voorstander van deelmobiliteit. Het is een belangrijke oplossing om CO2 en ruimte te besparen en tegelijkertijd niet in te leveren op mobiliteit. Het heeft tal van voordelen, zoals:

  • Reductie van uitstoot;
  • Minder en bewuster autogebruik;
  • Minder autobezit;
  • Lagere parkeerdruk = meer ruimte voor groen, speelplekken en fietsvoorzieningen op straat.

Er valt nog veel winst te behalen op het gebied van deelmobiliteit. Sharing = caring, ook wat auto’s betreft! Lees hier meer over deelmobiliteit.

17:45 uur
Foto'sVerslag

Finish in Loppersum

De eerste etappe en de eerste dag van The Climate Miles zit er op!

Een shout out naar iedereen die vandaag mee heeft gelopen en heeft bijgedragen, waaronder: Nynke Laverman, vele lokale energiecoöperaties, gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen, Hans Coenen van Gasunie, wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland en alle betrokkenen van DeelSlee.

Luister hier de podcast terug over nieuwe waterstof, infrastructuur en vergroenen van de industrie, met Hans Coenen van Gasunie.

23:59 uur
DagvideoVideo

Kijk hier de eerste dagvideo van The Climate Miles terug.