vrijdag 29 oktober 2021

Cumbernauld – Glasgow

DAG
24
09:00 uur
Foto'sVerslag

Ja de benen doen zeer, ja de blarenpleisters zijn op, maar we moeten nog één dag en we hebben er nog steeds zin in! Vanuit Cumbernauld lopen we een kleine 30 kilometer naar Glasgow. Hier hebben we het allemaal voor gedaan, een tocht naar Glasgow om mensen bewust te maken van de urgentie maar tevens laten zien welke oplossingen allemaal voor onze voeten liggen!

12:00 uur

Gisteren hebben we stilgestaan bij klimaatrechtspraak. In 2015 al was de historische uitspraak in de klimaatzaak tegen de Nederlandse staat bij de rechtbank. Het is inmiddels 2021, 6 jaar verder en we zijn nog lange niet op de goede weg. De 1,5 graad opwarming is heel dichtbij en 3 graden opwarming is niet een ver-van-ons-bed-show, maar een reëel toekomstscenario.

Als het niet lukt om de mondiale opwarming tot 1,5 graad te beperken, betekent dit dat de wereld zoals we die nu kennen ingrijpend gaat veranderen. Het betekent een wereld met nauwelijks tot geen koraalriffen. Het betekent ook dat de wereld jaarlijks geteisterd zal worden door gevaarlijke hittegolven en droogte. Dat landbouw op veel plaatselijk moeilijk wordt en mensen met zowel voedsel- als waterstress te maken krijgen. Dat de biodiversiteit drastisch af zal nemen. Dat de poolkappen in een ongekend tempo zullen smelten en de zeespiegels gestaag zullen stijgen. En het betekent een wereld waarin samenlevingen onder druk komen te staan doordat mensen massaal hun onleefbare woonplaatsen verlaten.

Dit moeten we niet willen. Niet voor onszelf en al helemaal niet voor de generaties na ons die niet verantwoordelijk zijn voor het probleem, maar wel de dupe worden van de gevolgen. Maar, er is nog tijd om de ergste klimaatverandering te voorkomen. Daarom is het tijd voor actie: met een crisisaanpak en een gigantische versnelling kan het nog. Netto 0 uitstoot in 2030: het kan als je het wilt!

17:00 uur
Foto'sVerslag

Een droge start, een lang en drijfnat midden en een zonnig einde. Hoe symbolisch voor The Climate Miles. We finishten in het centrum van Glasgow, dat komende week het centrum is van de toekomst van onze planeet.

22:00 uur
DagvideoVideo

In deze laatste video uit de reeks dagverslagen praat Marga met de deelnemers over hun verwachtingen van de COP26. Het weer zorgde voor dramatische sfeerbeelden.