donderdag 21 oktober 2021

Utrecht – Woerden

DAG
16

Deze dag begint in het centrum van Utrecht, om vanuit daar richting het Westen te lopen. Onderweg bekijken we lokale initiatieven van inwoners uit Utrecht. Langs de Oude Rijn lopen we naar Harmelen, waar we genoeg tijd hebben om lekker te lunchen. Het laatste stukje richting Woerden lopen we langs de Oude Rijn.

09:00 uur
Foto'sVerslag

We verzamelen 09:00 uur op Utrecht Centraal bij de trappen op het Jaarbeursplein. Hier worden we welkom geheten door wethouder van Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht en Robin Berg van We Drive Solar. Deze dag begint in het centrum van Utrecht. We lopen in westelijke richting, op weg naar allerlei duurzame initiatieven!

09:30 uur
Foto'sOplossingVerslag

Bij het Lombok Molenpark krijgen we een pitch van Robin Berg. Hij is de initiatiefnemer van het volledig duurzame, zelfvoorzienende energiesysteem van de toekomst dat in de Utrechtse wijk Lombok wordt aangelegd: We Drive Solar. Hierbij wekken huizen met zonnepanelen stroom op en slaan die vervolgens grotendeels op in de batterijen van elektrische auto’s. Het bijzondere aan dit systeem is dat de energie in de auto’s terug geleverd kan worden aan de woningen, zodat er altijd energie beschikbaar is. Zo wordt schone mobiliteit bereikbaar en toegankelijk voor iedereen!

11:30 uur
Foto'sVerslag

In 2015 kwamen grote aantallen vluchtelingen naar Europa, en dus ook naar Nederland, als gevolg van onder andere de verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië. Deze stroom vluchtelingen is echter nog niks vergeleken met de miljoenen mensen die straks huis en haard zullen moeten verlaten als klimaatverandering grote delen van de planeet onbewoonbaar maakt: klimaatvluchtelingen. 

Gebieden kunnen op meerdere manieren onbewoonbaar of op z’n minst zeer onprettig om te leven worden. Zeespiegelstijging, watertekorten, voedseltekorten, dodelijke hittegolven en ga zo maar door. Ook bij 1,5 graad of 2 graden opwarming worden verschillende gebieden al een stuk minder aangenaam, maar bij een opwarming van 3 graden worden zoveel kritische grenzen waarschijnlijk overschreden dat we dan spreken van grootschalige klimaatontwrichting. Voor veel gewassen worden dan namelijk thermische limieten overschreden, hetgeen tot grootschalige misoogsten zal leiden. Wanneer een groeiende wereldbevolking wordt geconfronteerd met een gekelderde voedselvoorziening en tegelijk regionale conflicten, zullen miljoenen mensen op de vlucht slaan. Met hen zijn ook de mensen die wegtrekken vanwege aanhoudende hitte en droogte. En dit keer zal het zich niet tot een regio beperken, nee, gehele continenten zullen worden getroffen.  

Dit klinkt als een ver-van-ons-bed-show, maar dat is het niet. Er zijn nu al (veelal) onzichtbare klimaatvluchtelingen. Zo zijn er bijvoorbeeld bewoners van kleine eilandgroepen in de oceaan die nu al wegtrekken omdat deze eilandengroepen als eerste zullen verdwijnen bij nog verdere zeespiegelstijging. Bovendien schreef de Wereldbank in hun laatste rapport over klimaatverandering dat er in 2050 al zo’n 216 miljoen klimaatvluchtelingen zullen zijn als er geen maatregelen getroffen worden. Dat is al over minder dan 30 jaar. De meesten van hen zullen afkomstig zijn uit gebieden in de sub-Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.  

Daarom is het tijd om NU in actie te komen. De komende 9 jaar zijn cruciaal; we moeten echt naar 0 uitstoot in 2030 als we onze aarde en haar huidige ecosystemen grotendeels willen behouden.  

13:00 uur
Foto'sPodcastVerslag

Vandaag praat Marjan Minnesma met Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. Save the Children is een organisatie die zich inzet voor de toekomst van kinderen. Ze doen hun uiterste best om kinderen te beschermen tegen allerlei vormen van misbruik, verwaarlozing en uitbuiting. Dit doen ze wereldwijd, o.a. door in actie te komen bij acute noodsituaties.

De opwarming van de aarde zal uiteindelijk grote stromen vluchtelingen veroorzaken, zogeheten klimaatvluchtelingen. Dit komt omdat grote gebieden op aarde niet meer leefbaar zijn bij 2 of meer graden opwarming, bijv. door verdroging, hitte of juist zeespiegelstijging. Kinderen zullen dus steeds vaker hun thuis moeten ontvluchten, omdat er geen toekomst voor hen is in het gebied waar ze vandaan komen. Save the Children probeert deze kinderen een stem te geven en ze noodhulp te geven waar nodig. Bovendien benadrukken ze het belang van duurzame ontwikkeling om deze vluchtelingenstroom te voorkomen en kinderen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voorkomen is immers vele malen beter dan genezen.

Luister de podcast terug via de button onder de foto. 

The Climate Miles Podcast
The Climate Miles Podcast
Dag 16: Pim Kraan (Save the Children) over klimaatvluchtelingen
/
15:15 uur
Foto'sVerslag

Wethouder Lot van Hooijdonk van gemeente Utrecht heeft de dag afgetrapt op de trappen van het station. Gemeente Utrecht is initiatiefnemer van de #52wekenduurzaam campagne. Elke week komt er een nieuwe uitdaging waarbij mensen hun leven stapje voor stapje duurzamer kunnen maken. #52wekenduurzaam wilt ons leven leuker, mooier, gezelliger, goedkoper en gezonder maken. Want dan is het veel makkelijker vol te houden én bereiken we meer. 

Wanneer we gemeente Woerden naderen staat daar wethouder Tymon de Weger om ons welkom te heten. Tymon de Weger houdt zich bezig met de vraag hoe we onze aarde leefbaar kunnen houden voor onze kinderen en kleinkinderen. 

Ook Karina Tiekstra, directeur MyWheels, loopt vandaag mee. MyWheels heeft als missie om het aantal auto’s in Nederland van 9 miljoen terug te dringen naar 1 miljoen auto’s door gebruik van deelauto’s. The Climate Miles filmploeg rijdt dan ook de hele maand in een deelauto van MyWheels!

15:30 uur
Foto'sOplossingVerslag

In Woerden is vandaag de finish en we zijn te gast bij Lidl. Met een drankje in de hand ontdekken we wat de vernieuwde klimaatdoelen van Lidl zijn. Lidl heeft in juli dit jaar een energie- en CO2-neutrale supermarkt geopend, waarmee zij ‘de duurzaamste supermarkt in Nederland’ hebben. Deze winkel staat in Woerden en is gebouwd met circulaire en duurzame materialen, en is daar bovenop dus ook energie- en CO2-neutraal. Lidl zet haar beste beentje voor met o.a.; oude werkkleding als isolatie, geen aansluiting op riool of aardgasnetwerk, emissieloze bevoorrading, een ‘groenzone’ ter compensatie van de CO2-voetafdruk en installaties die demontabel of herbruikbaar zijn. Lidl is hiermee een voorbeeld voor andere Nederlandse supermarkten.

Let’s accelerate!

22:00 uur
DagvideoVerslagVideo

Bekijk hier de samenvatting van vandaag!