Er is een onmiskenbaar verband tussen knokkelkoorts en klimaatverandering, want de twee muggensoorten die de ziekte overbrengen, de Aedes aegypti (gelekoortsmug) en de Aedes albopictus (tijgermug), zijn bijzonder op warmte gesteld.
Met een warmer klimaat groeit dus ook het gebied waar ze zich thuis voelen. Zoals het IPCC aangeeft, wijzen ramingen van de verspreiding van knokkelkoorts, algemeen genomen, uit dat het aantal muggen zal toenemen, dat hun geografische bereik bij 2°C groter zal zijn dan bij 1,5°C en dat de risico’s bij een verdere opwarming een stuk groter zullen zijn.
In Mexico zal knokkelkoorts maar liefst 40% meer gaan vóórkomen, vooral omdat de minimumtemperaturen juist zullen stijgen in gebieden waar veel regen valt. Ook wordt verwacht dat dengue vanuit Noord-Afrika naar Europa zal overspringen, waardoor nieuwe infectiehaarden ten noorden van de Middellandse Zee zullen ontstaan – van Spanje, Frankrijk en Italië helemaal tot aan het zuidoosten van Engeland.
En knokkelkoorts is slechts één van een hele reeks door insecten over- gedragen ziekten die als gevolg van stijgende temperaturen een groter verspreidingsgebied kunnen krijgen. Aedes-muggen brengen ook chikungunya, gele koorts en het Zika-virus over, terwijl een ander muggengeslacht, Anopheles, de belangrijkste drager is van malaria. In Afrika duikt malaria nu al op in hooggelegen gebieden die voorheen te koud waren voor de ziekte. Andere ziekten die zorgen baren zijn de west- nijlziekte, rifdalkoorts en de door teken overgebrachte ziekte van Lyme, die stuk voor stuk een klimatologische component hebben.