Dag 13: The Climate Miles zijn doormidden – we zijn over de helft. We vertrekken vanaf de Ericaschool waar de enthousiaste directeur en Schooldakrevolutie ons vertellen over de verduurzamingsplannen van deze school. Daarna vertrekken we richting Lunteren.
Overal op aarde stijgt de temperatuur als direct gevolg van de toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Vergeleken met het pre-industriële tijdperk treden hittegolven nu al twee tot drie keer vaker op. Als je het nieuws volgt, dan valt het je vast wel op dat het afgelopen decennium hitterecord na hitterecord werd verbroken. In 2019 werd heel West-Europa getroffen door een uitzonderlijke hittegolf, in Frankrijk werd zelfs een monstertemperatuur van 49,5° gemeten: de hoogste ooit daar. En dat is nog maar 1 graden opwarming.
Hitte en hogere temperaturen lijken wellicht onschuldig vergeleken bij orkanen of een overstroming en misschien zelf gewenst (‘eindelijk een mooie zomer in Nederland’), maar laat je niet voor de gek houden. Ze zijn minstens net zo dodelijk. Tijdens de extreme hitte in 2003 bijvoorbeeld, kende Europa een oversterfte van 70.000 mensen, vooral ouderen en kwetsbaren. En dan moeten we het nog hebben over hitte als sluipmoordenaar: stijgende temperaturen verhogen de kans op droogte, hetgeen kan resulteren in mislukte oogsten en voedseltekorten. Wat als de wereld met meer dan 1 graad opwarmt?
Bij 1,5 graad wordt geraamd dat ruim 40% van alle megasteden jaarlijks met gevaarlijk hoge temperaturen te maken krijgt. In een 2-graden wereld zijn de prognoses nog een stuk slechter: zo zullen dodelijke hittegolven in Australië bijvoorbeeld alledaagse verschijnselen worden. In een 3 graden wereld zal de hittegolf in 2019 als een ongewoon koele zomer gaan gelden. Hittegolven die nu zo eens per 25 jaar te verwachten zijn zullen dan om het jaar gaan plaatsvinden, wat betekent dat in sommige delen van de wereld werken in de open lucht onmogelijk wordt, met alle gevolgen van dien.
Aanhoudende hitte in combinatie met lange periodes van droogte zorgen ervoor dat woestijnen oprukken. Grote delen van de wereld zullen bij een opwarming van meer dan 2 graden te maken krijgen met lagere gewasopbrengsten, misoogsten en dus voedseltekorten. Woestijnen zullen verder oprukken en vruchtbare landbouwgrond wordt schaarser. Om te voorkomen dat grote groepen mensen een hongerdood sterven of huis en haard moeten verlaten in een zoektocht naar voedsel en water, is het van groot belang dat we in 10 jaar de omschakeling maken naar 0 uitstoot. Want, het kan als je het wilt!
Wie denkt dat duurzaam niet ook succesvol of ondernemend kan zijn heeft vast nog nooit van Jaap Korteweg gehoord. Hij is de man achter het succesvolle de Vegetarische Slager, een bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een speler van formaat met verkooppunten in 42 verschillende landen. Toen hij daarmee begon, verklaarden zijn medeboeren hem voor gek, maar in 2018 verkocht hij zijn levenswerk aan Unilever en inmiddels zijn de vegetarische producten niet meer weg te denken uit de gemiddelde supermarkt. En Jaap is nog niet klaar.
Onder de naam Those Vegan Cowboys is hij begonnen aan een missie om melk te maken zonder dat daar echte koeien aan te pas komen. In een laboratorium in het Belgische Gent werkt Korteweg met een team van twintig specialisten aan zijn project. Minutieus analyseren ze wat er in de koe gebeurt, welke processen plaatsvinden en hoe het gras wordt omgezet in melk. Als ze erin slagen om een mechanistische koe op dezelfde manier melk te laten maken, halen ze uit dezelfde hoeveelheid gras vijf keer zoveel melk. Dat betekent naast een hoop minder dierenleed, ook vijf keer minder landverbruik, watergebruik, energieverbruik etc. Een hele mooie missie dus, en een interessante podcast om te beluisteren!
Wil je nog even nagenieten van de wandeling van vandaag? Of kon je er helaas niet bij zijn, maar ben je wel heel benieuwd naar hoe het vandaag was? Kijk dan de dagvideo terug van vandaag, met prachtige beelden van het Wekeromse zand én de twee basisscholen met zonnepanelen.
In de dagvideo besteden we ook nog aandacht aan Cloo&Leyn, die ons dit weekend op meerder momenten van een overheerlijke lunch of diner voorzagen. Het Cloo&Leyn Groentelab kookt met zelfgekweekte ingrediënten uit voedselbos, moestuin en kelders. Aangevuld met lokale producten, dus uit de directe omgeving en vaak biologisch. Met liefde bereid eten uit een kerngezond ecologisch systeem.
Alle gerechten waren compleet veganistisch. Ze maken dan ook optimaal gebruik van de natuurlijke biodiversiteit van groente en peulvruchten om te laten zien dat je ook zonder dierlijke eiwitten een fantastisch smakende maaltijd kan samenstellen. Het was heerlijk, gezond, voedzaam én goed voor de planeet. We kunnen gerust spreken van smakelijk culinair activisme op je bord. Heerlijk genieten zonder schuldgevoel!
We plaatsen cookies om deze site te optimaliseren. Data over hoe je deze site gebruikt wordt geanonimiseerd opgeslagen. Weigeren van bepaalde cookies kan functionaliteit van deze site beïnvloeden.